Jak dlouho vydrží vařené vejce a na co si určitě musíte dát pozor?
Někdy se však stává, že se jaksi pozapomeneme a necháme některé zpracované potraviny v chladničce déle, než je dobré pro ně i pro nás. Jiné je to s potravinami, jako je třeba kořenová zelenina či ovoce, případně s mléčnými výrobky, jako jsou sýry, které obvykle vydrží déle, než označuje jejich datum spotřeby. Víte však, kolik vydrží uvařené vejce? My vám na to dáme odpověď a poradíme, jak vejce natvrdo využít, když vám jednoduše zůstanou "na ocet".
Na co je nutné dávat pozor
Pokud se bavíme o skladování uvařeného vejce, rozhoduje jeden důležitý faktor, a to, zda jste ho před skladováním oloupali nebo nechali ve skořápce. Je logické, že oloupané vajíčko vydrží o něco kratší dobu, než to, které má ještě ochranu v podobě skořápky.
Proto pokud můžete, raději oloupejte vždy pouze nezbytně nutné množství. V případě potřeby pak můžete doloupat o jedno vajíčko navíc. Loupání vajec může dát někdy pěkně zabrat. Poradíme vám super triky, se kterými bude loupání hračka.
Maximální doba skladování vajec
A nyní k věci. Jak dlouho tedy můžeme v chladu skladovat uvařené vejce? Se skořápkou jej můžete klidně nechat ve vaší ledničce týden až týden a půl. Nezapomínejte však vajíčko odložit do chladu do dvou hodin od uvaření a nejlépe uděláte, pokud jej budete skladovat v uzavřené dóze.
Pravidlo zchladit uvařené vejce platí i pro variantu bez skořápky. Oloupané vajíčko však zabalte do potravinové fólie a uskladněte v uzavřené dóze. Takto chráněné vajíčko vydrží 3, maximálně 5 dní. Pak už může ohrozit vaší zažívací soustavu. Všechno, co potřebujete vědět o vejcích.
Jak využít vejce natvrdo?
Pokud se přece jen stane, že uvaříte příliš mnoho vajíček a nevíte co s nimi, inspirujte se těmito radami. Vajíčko natvrdo totiž nemusíte sníst jen k snídani či s ním ozdobit chlebíčky.
Vajíčko můžete použít i do salátu. Přidejte ho nakrájené na menší kousky do zeleninového salátu a dochuťte vyškvařenou anglickou slaninou. Je to delikatesa a salát dostane zcela nový rozměr. Pokud přece jen preferujete vajíčko k snídani, dejte mu novou podobu. Například ho nastrouhejte, přidejte jogurt, trošku majonézy a pažitku a máte svěží pomazánku na tmavý chléb.