Mžitky před očima mohou signalizovat vážnější zdravotní potíže

 Zdraví 
13. května 2018 09:56 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je to pták, letadlo nebo jsou to snad ... mžitky před očima? Shutterstock
Už jste někdy pohledem bloudili po obloze a viděli různé tečky, skvrnky a pavučinky, které vám před očima jakoby bezcílně poletovaly? Jsou to mžitky a mívá je někdy každý. Zřídkakdy bývají důvodem k panice, ale výjimečně mohou poukazovat na závažnější poruchu.

Jak mžitky před očima vznikají?

Mnoho lidí si myslí, že mžitky jsou jednoduše prach, který se dostává do očí, ale to není pravda. Většina mžitek jsou drobné částečky sklivce, gelovité části oka mezi sítnicí a čočkou. Jak stárneme, sklivec se začíná rozpouštět a zkapalňovat a jeho uvolněné částice se pak pohybují v jeho středu.

Co potom vidíte, nejsou částice samotné, ale jejich stíny na sítnici. Nejjednodušeji je uvidíte, když se podíváte přímo do jasné oblohy nebo na bílou zeď. Všimnete si, že tyto malé skvrnky nerady zůstávají v klidu a zmizí Vám ze zorného pole vždy, když se na ně snažíte zaostřit zrak. To se děje, protože se pohybují, když se pohybují vaše oči.

Mohou upozornit na vážnější problém

Ve výjimečných případech mohou být mžitky před očima znakem vážnějšího problému. Zánět v zadní části oka, oční nádory, diabetická retinopatie, krvácení do oka nebo natržení sítnice mohou vyvolat mžitky. Také migrenózní bolesti hlavy mohou způsobit zvláštní druh mžitek.

Pokud zjistíte některé z následujících příznaků, které by mohly poukazovat na natržení sítnice nebo odchlípení sítnice (tedy na stav, který může vyústit až v trvalou ztrátu zraku), raději navštivte lékaře:

  • Náhlé objevení se nových mžitek
  • Nadměrné množství mžitek
  • Záblesky světla
  • Ztráta periferního vidění
  • Tmavé plochy
  • Mžitky doprovází bolesti očí

Objevují se také po operaci oka

Mžitky před očima se mohou objevit také po operaci oka nebo zranění, i v tomto případě je dobré kontaktovat očního lékaře. Pokud Vám mžitky před očima dělají starosti, návštěvu lékaře neodkládejte.

Oční lékař pravděpodobně Vaše oči podrobí prohlídce s rozkapáním, aby viděl, jak to vypadá v zadní části Vašeho oka. Možná léčba zahrnuje laserový zákrok nebo odstranění sklivce, avšak ani jedna z metod se nepoužívá často.

O našich možných zdravotních problémech mnohé prozradí také vzhled samotného oka.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47