Arytmie srdce: Tyto příznaky poruch srdečního rytmu určitě neignorujte

 Zdraví 
07. května 2018 09:28 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Obvykle se projevuje zhoršeným dýcháním, slabostí nebo pocity bušení srdce Shutterstock
Arytmie patří mezi časté poruchy srdečního rytmu. Příčiny tohoto zdravotního problému jsou různé. Arytmie může vznikat v důsledku zánětu srdečního svalu či dokonce poruchy štítné žlázy. V našem článku se dozvíte, jaké formy arytmie srdce známe, proč vznikají a jak se projevují.

Pojmem arytmie se označuje více forem poruch srdečního rytmu. Patří mezi poměrně časté onemocnění srdce, které mohou ohrožovat zdraví člověka. Obvykle jde o stav, kdy dochází k velmi pomalé nebo naopak rychlé frekvenci srdeční činnosti, k jejím nepravidelnostem či různým nekoordinovaným pohybům srdečního svalu. Znáte pět signálů, že vaše srdce není v pořádku? Psali jsme zde.

Jaký je rozdíl mezi bradykardií a tachykardií?

Z hlediska narušení frekvence známe dvě formy arytmie, a to bradykardii a tachykardii. Pojem bradykardie označuje stav, kdy dochází ke zpomalení srdečního rytmu. Frekvence srdce je tehdy obvykle pod 60 úderů za minutu. Tachykardie je naopak zrychlený rytmus, kdy dochází k více než 100 úderům srdce za minutu. Za normální se přitom považuje tepová frekvence od 60 do 90 úderů za minutu.

Pojmem arytmie se označuje například i nepravidelné stahování stěn síní srdce nebo různé poruchy vedení vzruchu. Jistou srdeční arytmii ale můžeme postřehnout například i při fyzické námaze či sportu, což však není patologický jev.

Jaké jsou příčiny arytmie?

Rozličné formy arytmie mohou vznikat z mnoha odlišných příčin. Na vině může být:

  • Ischemická choroba srdeční, při níž dochází k nedostatečnému prokrvování srdečního svalu, často v důsledku zúžení koronárních tepen
  • Důvodem může být zánět srdečního svalu
  • Srdeční selhání
  • Vrozené srdeční vady
  • Za arytmií však mohou stát i příčiny, které se srdce přímo nedotýkají
  • Viníkem totiž bývají i různé poruchy vnitřního prostředí organismu
  • Za arytmií může být zvýšený obsah nebo naopak nedostatek draslíku či hořčíku v těle.
  • Rovněž může být porucha srdečního rytmu průvodním jevem vadné funkce štítné žlázy
  • V neposlední řadě se pod vznik arytmie mohou podepsat i otravy léky a jinými látkami nebo nemoci, jako cukrovka či ateroskleróza

Jaké faktory ovlivňují arytmii?

Existuje řada rizikových faktorů, které mají vliv na vznik poruchy srdečního rytmu.

  • V první řadě jsou více ohroženi starší jedinci. Stárnutím se totiž srdce oslabuje a ztrácí flexibilitu, což může negativně ovlivnit vedení vzruchů. 
  • V rizikové skupině se nacházejí osoby, které trápí vysoký krevní tlak
  • Riziko vzniku arytmie zvyšuje nezdravý způsob života, nadváha, zvýšený příjem kofeinu, kouření, užívání drog nebo alkoholismus. Pravidelná nadměrná konzumace alkoholu může negativně ovlivnit zejména činnost síní srdce.
  • Na vzniku arytmie se také může podílet dlouhodobé psychické přetěžování organismu, stres a úzkost.
  • Ohroženi jsou také jedinci, u kterých se vyskytuje tzv. spánkové apnoe. Jde o stav, kdy u jedince existují ve spánku intervaly, během kterých nedýchá.
  • Rizikovým faktorem může být nakonec i zanedbávání a neléčení cukrovky.

Jaké příznaky bychom neměli ignorovat?

Problémy se srdečním rytmem se projevují různě, což závisí zejména na konkrétní formě arytmie. Například při bradykardii se může objevovat svalová slabost, zhoršené dýchání, točení hlavy či mdloby. Naopak tachykardie je často doprovázena pocity bušení srdce, bolestí na hrudi nebo dušností. Při vážném zvýšení i snížení srdeční činnosti také může v některých případech dojít k poruše vědomí. Znáte léčivou sílu srdečníku? Budete překvapeni jeho skvělými účinky.

Nepravidelná činnost síní bývá zase spojována s bušením srdce, únavou a také dušností. Postižený jedinec bývá bledý, pociťuje závratě a nevolnost. Při vážnějších stavech také může dojít ke snížení krevního tlaku či dokonce šoku.

Podezření na poruchu srdečního rytmu je vhodné co nejdříve konzultovat s lékařem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod