Trápí vás alergie? Poradíme, jak s nimi zatočit přírodní cestou
Pylová alergie se projevuje různě - někomu se spustí senná rýma, další začne kýchat a někoho pro změnu trápí vyrážky na kůži. Někdy se za alergiemi skrývají i psychické problémy, jak jsme psali zde. Klasická léčba obvykle spočívá v užívání prášků, tzv. antihistaminik. Existují ale i alternativní metody.
Síla bylin
Prvním krokem ke zmírnění projevů alergie je detoxikace jater. K ní lze použít například měsíček nebo ostropestřec.
Alergické projevy je možné zmírnit i posílením imunity. K tomu je z přírodních látek vhodná zejména echinacea purpurea a gemmo černý rybíz.
Přírodním zázrakem je také bylina zvaná perila křovitá, která obsahuje velké množství bioflavonoidů, což jsou látky, které zabraňují nadměrné produkci histaminu a řeší tak skutečnou příčinu vzniku alergie.
Na kožní alergie lze užívat kúru z penízovky, grepu, černého rybízu a kaliny tušalaje. Dopřát si můžete i koupel z pýru, lopuchu a tea tree.
Odborníci ale varují - obzvláště alergici by se měli o užívání bylin poradit s odborníkem - i léčivka totiž může způsobit alergickou reakci.
Vitaminy
Pokud trpíte alergií, je nezbytné zajistit si dostatek všech živin, především minerálů a vitaminů.
Důležitý je například vitamin C, který má antihistaminické účinky. Je obsažen třeba v mangu, brokolici, špenátu nebo cibuli.
Správná strava
S vitaminy a minerály úzce souvisí také jídelníček. I správně zvolenou stravou lze totiž s alergií úspěšně bojovat. Podstatné je začít jíst potraviny bohaté na bioflavonoidy a vitamin C, který ničí toxické látky v těle.
Základem je ovoce (s výjimkou jahod a citrusů) a zelenina (s výjimkou rajčat). Vitaminy B6, C a kyselina pantotenová (B5) mají antihistaminické účinky. Naopak je vhodné se vyhnout mléčným výrobkům, které zbytečně zatěžují imunitní systém.
Při kontaktu sliznice s alergenem imunitní systém spouští reakci. Dochází k uvolnění látky zvané imunoglobulin E (IgE) a histaminu. Dlouhodobě podávané omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem EPA a DHA snižují tvorbu imunoglobulinů a tím zmírňují intenzitu alergické reakce. Přirozeným zdrojem EPA a DHA jsou tučné severské ryby nebo čistý rybí olej. I tyto produkty tak zařaďte do svého jídelníčku.