Vyléváte lák z okurek? Tak to jste nejspíš ještě neslyšeli o jeho všestranném využití

 Zdraví 
24. dubna 2018 12:54 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nálev z okurek má řadu zdraví prospěšných účinků Shutterstock
Snad každý člověk vylévá lák z nakládaných okurek. Je to obrovská chyba. Tento sladkokyselý lák má pro vaše zdraví obrovské přínosy. Dokáže předcházet zdravotním problémům a navíc i posílit samoregulační a samoléčebné schopnosti těla.

Jestli nálev vyléváte do záchodu, je to sice škoda, na druhou stranu vám ale vyčistí záchod. Ale věděli jste, že nálev ze zavařených okurek obsahuje také mnoho antioxidantů, které bojují proti rakovinným buňkám a volným radikálům? Navíc má také velký přínos pro správné zažívání. Lák také dokáže stabilizovat hladinu cukru v krvi, což je jistě zjištění, které potěší všechny diabetiky. A to není zdaleka vše.

Výborný energetický nápoj

Nálev z kyselých okurek je výbornou volbou pro fotbalisty a sportovce. A to díky obsahu sodíku, který dokáže dodat hodně sil při tréninku a navíc pomáhá předcházet vzniku svalových křečí a pomáhá je léčit. V mnoha nemocnicích se používá k léčbě srdečních onemocnění. Kromě sodíku obsahuje také chlorid vápenatý a ocet, které zrychlují mnohé tělesné funkce organismu. Pozor, pokud jste na sodíkové dietě, šťávu nepijte, stejně tak není vhodná i pro lidi trpící dnou.

Proti nachlazení

Pokud si dáte jednu polévkovou lžíci nálevu, pomůže vám to bojovat proti chladu a chřipce. Ocet funguje stejně dobře jako sirup proti kašli. Navíc je přírodní, takže je i pro tělo lépe zpracovatelný.

Zmírnění popálení od slunce

Přehnali jste to na sluníčku? Stačí namočit vatový tampon do nálevu a přiložit jej na spálené místo. Ocet společně s okurkovou šťávou pomáhá zmírnit popálení a uleví i od bolesti. 

Zmírňuje syndrom neklidných nohou

Řada lidí, kteří trpí takzvaným syndromem neklidných nohou, mají vyzkoušené, že po vypití několika desítek mililitrů nálevu z kyselých okurek, se jim nohy uklidní. Není to sice vědecky dokázané, ale zkušenosti lidí tento účinek potvrzují. O této záhadné chorobě jsme více psali zde.

Zklidňuje bolest žaludku

Receptů na nakládání okurek je celá řada. Některé z nich doporučují směs medu a octu. A právě tato kombinace je výborná při pálení žáhy nebo podrážděném žaludku. Dopřejte si před jídlem malou sklenici okurkového láku a váš žaludek by se měl uklidnit.

Odstraňuje zápach od alkoholu

Asi nejznámější účinek kyselého nálevu je ten, že vás dokáže vytáhnout z kocoviny. To je pravda. A mimo to přispívá k odstranění zápachu z úst po vypití alkoholu.

Jak zařadit šťávu do jídelníčku

Jestli nejste příznivcem kyselých okurek a nechce se vám kyselá okurková šťáva pít jen tak, máme pro vás pár tipů, jak získat všechny zdravotní přínosy, aniž byste měli kyselý výraz ve tváři. Rozmíchejte několik desítek mililitrů šťávy z kyselých okurek do vody po každém cvičení. Dokonce si ji můžete přidat i do povzbuzovacího nápoje. Okurkovou šťávu si můžete přidat do salátů či jakéhokoliv jídla, které je třeba přikyselit. Přidejte šťávu do marinády nebo ji použijte na přípravu vlastní marinády na drůbež, ryby a maso.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod