Převratná metoda v dietách: Přerušovaný půst. Jak jíst a přitom hubnout?

 Zdraví 
17. dubna 2018 13:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při této metodě se tělo donutí, aby spalovalo tukové zásoby Internet
Že jste ještě neslyšeli o přerušovaném půstu? V posledních letech je to hit mezi těmi, kteří chtějí shodit nějaké to kilo. V tomto případě se však nejedná o žádnou dietu, ale spíše o metodu, jak znovu nastartovat svůj metabolismus a zrychlit spalování tuků, a to vše bez ztráty svalové hmoty.

Detox je v dnešní době hodně skloňované slovo, a to zvláště na jaře a na podzim. Obvykle bývá spojený s hladověním nebo popíjením zeleninových šťáv, tedy je to určitá forma půstu. Doba držení detoxikační kúry se také různí. V každé z variant svému tělu něco odpíráme, abychom jej pročistili, trochu ozdravili a zlepšili jeho funkci. Ale co takhle si dávat určitý druh půstu? Při správném dodržování můžete díky této metodě spálit několik kilogramů podkožního tuku, nabrat naopak na svalech a zároveň si celkově ozdravit organismus.

Místo cukrů tuky

Metoda přerušovaného půstu je založená na prodloužení doby, kdy přirozeně každý den nejíme nic. Toto období je vlastně typické pro spánek. Jednoduše řečeno, tato metoda vychází z faktu, že jakmile něco sníme, do krve se nám okamžitě začne vyplavovat inzulin, který pomáhá našim buňkám efektivně využívat přijaté cukry. Takže tělo spaluje cukry z potravy a na své tukové zásoby ani nesáhne. Když však svému tělu pravidelně od jídla dopřejete odpočinek, začne si brát energii právě z tuků. Až se dostanete na vytouženou váhu, můžete začít jíst normálně, ovšem vaše tělo si schopnost spalovat tuky zachová. Pak už nebude problém si svou normální váhu udržet.

16/8, 18/6, 20/4

Že nevíte, co tato čísla znamenají? To je přesně doba, po kterou si den rozložíte na hodiny, po které dodržujete půst, a na čas, po který naopak přijímáte potravu. A je jen na vás, jakou metodu si zvolíte. Obvykle se praktikuje šestnáctihodinové půstové okno a osmihodinové stravovací okno, někdo si však půst ordinuje jen na dvanáct hodin denně. Pro ženy je nejoptimálnější deset hodin půstu. Do něj se samozřejmě počítá i spánek, takže buď budeme vynechávat jídla ráno, nebo večer.

Hlavně zde ale nejde o dietu. To znamená, že byste si neměli půstem snížit příjem kalorií, ale naopak se do osmi, šesti nebo čtyřhodinového okna snažit vměstnat kalorický a nutriční příjem celého dne. A také to neznamená, že během této doby do sebe budete cpát páté přes deváté. Jíst se totiž musí správně.

Správné rozvržení

Sami si můžete zvolit, jestli se vám bude snadněji v jídle omezovat spíše ráno nebo večer. Pak můžete třeba začít jíst v osm hodin ráno a přestat ve čtyři odpoledne nebo si první jídlo dát v poledne a zahájit půstový režim v deset večer. Jedno je třeba dodržovat. Zvolená doba by se měla dodržovat v kuse, takže žádné započítávání doby, kdy nejíte mezi svačinkami. Také je potřeba zvolenou variantu dodržovat a neposunovat ji.

Mezi jednotlivými chody si dělejte delší pauzy, aby si tělo od trávení odpočalo, a nejíst ve stravovací době prakticky nepřetržitě. Ale jezte skutečně kvalitně, dodržujte doporučený příjem kalorií, protože pokud byste jedli málo, jednalo by se o klasické hladovění, což by vám rozhodně neprospělo. A nebojte. I při této metodě se i občasné prohřešky velice rychle ztratí.

Ne pro těhotné a kojící

Počítejte s tím, že zpočátku se můžete cítit poněkud unavenější, a to zvláště při půstovém období během dne. Proto je lepší, když začnete s půstem postupně. Tedy začněte nejprve držet mírný půst, třeba dvakrát až třikrát týdně. A postupně, jak se bude tělo adaptovat, můžeme ubírat hodin jídla a přidávat dní v týdnu. Nezapomeňte dodržovat dostatečný pitný režim, povolena je i káva.

Hlavně zkuste zkrotit touhu na sladké, soustřeďte se na dostatečný příjem všech živin, hlavně bílkovin, které jsou pro hubnutí nezbytné, ale také tuků a sacharidů. Nevíte, proč se bílkoviny velkou měrou podílejí na hubnutí? O tomto tématu jsme psali zde. Pokud máte potíže vydržet, dejte si třeba kousek papriky, salátu, okurku nebo jiné zelené zeleniny, které mají minimální obsah kalorií. Tento půst by však rozhodně neměly dodržovat těhotné ženy, kojící, lidé, kteří pravidelně berou léky.

Co říkají výzkumy

Ohledně přerušovaného půstu stále vzniká celá řada studií. Podle některých výsledků přerušovaný půst pomáhá nejenom redukovat váhu, ale má celou řadu dalších, zejména zdravotních využití. Mezi ty patří redukce zánětů, zlepšení cirkulující hladiny glukózy a lipidů, snížení krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu, ochrana proti kardiovaskulárním onemocněním, redukce oxidačního stresu a zpomalení stárnutí buněk.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47