Bolest třísel může vypovídat o vážném onemocnění

 Zdraví 
16. dubna 2018 10:43 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
I přetěžování svalu může způsobit vážné potíže Internet
Trpíte bolestí v oblasti třísel? Vystřeluje Vám bolest do břicha, kyčlí či nohou? V následujících řádcích probereme, co nejčastěji způsobuje bolest třísel. A také poradíme, jak předejít vzniku opětovných potíží.

Bolest třísel je příznak způsobený špatným stylem chůze, nošením nevhodných bot nebo nevhodným způsobem sezení, o kterém jsme psali zde. Dochází při ní k nerovnoměrnému zatěžování svalů a jejich následnému přetěžování. Vzniká také při vysoké zátěži (fotbal, hokej) nebo traumatem svalu (pád na kole, autonehoda a podobně).

Neléčené přetížení svalů může způsobit vážné potíže

Dlouhodobě neléčené přetížení snižuje elasticitu svalu a při náhlém protažení se mohou přetrhnout svalová vlákna, přechod mezi šlachou a svalem, šlacha samotná nebo vzácně i úpon šlachy na kost.

Subjektivně je cítit silná bolest třísel v místě úponu svalů u pánve. Bolest ale může vystřelovat buď do oblasti břicha, nebo postupovat dolů po vnitřní straně nohy směrem ke kolennímu kloubu. Objektivně dochází k omezení rozsahu pohyblivosti v kyčelním kloubu.

Mezi méně časté příčiny bolesti třísel může patřit zánět slepého střeva nebo tříselná kýla, která se tvoří jako vyklenutí v části břišní stěny. Výrazně častěji postihuje muže. Na vzniku tříselné kýly se může podílet fyzická námaha, zácpa, chronický kašel ale i onemocnění prostaty. Projevuje se jako pálivá nebo píchavá bolest.

Základem je dodržování preventivních zásad

Bolesti třísel lze často předejít. Důležité je dodržovat preventivní opatření, především nezanedbávat rozcvičování svalů oblasti kyčelního kloubu a používat obuv, která je dostatečnou oporou dolní končetiny.

Odstranění bolesti třísel je v mnoha případech poměrně snadnou záležitostí. V akutní fázi bolesti je nutný několikatýdenní lid spojený se zákazem sportování. Pokud se i přes to vyskytnou v oblasti třísel bolesti, provádí se obvykle ledování, je také možné podávat protizánětlivě působící látky. Při déletrvajících bolestech je však nezbytná konzultace s lékařem a případná rehabilitační léčba.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47