Pozor na kyselinu citronovou. Dokáže člověku pomoci, ale taky pořádně ublížit

 Zdraví 
09. dubna 2018 09:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kyselinu citronovou lidé znají například ve formě citronky Shutterstock
Kyselina citronová se nachází v nejrůznějších druzích ovoce a zeleniny, nejvíce je obsažena v citronech nebo limetkách. Používá se jako přírodní konzervant, který potravinám či nápojům dodává kyselou chuť. Buďte ale velmi obezřetní. Kyselina citronová může totiž člověku způsobit řadu vážných komplikací.

Když se na kyselinu citronovou člověk zaměří, zjistí, že je obsažena ve všem možném. V kupovaných ledových čajích, některých lécích či potravinách. Pořídit ji lze i ve formě notoricky známé citronky. Jenže tato látka má i svou stinnou stránku. Pokud to s kyselinou citronovou přeženete, hrozí vám zdravotní potíže.

Křeče a nevolnosti

K nejčastějším příznakům předávkování kyselinou citronovou patří například křeče, bolesti, průjem, ztráta chuti do jídla, zvýšené pocení, otoky nebo kožní vyrážky. Pokud se u člověka některý z těchto příznaků objeví, měl by bez váhání zajít k lékaři. Příznaky předávkování kyselinou citronovou totiž mohou být i podstatně závažnější.

Horečka a zvýšený krevní tlak

Někteří citliví jedinci mohou na přemíru kyseliny citronové reagovat ještě citlivěji. Předávkování se u nich může projevit i černou stolicí nebo krvavou či zakalenou močí.

Na kyselinu citronovou ale některé organismy mohou reagovat i horečkou, bolestí hlavy a zvýšeným krevním tlakem. O tom, které potraviny zabírají na vysoký krevní tlak, jsme psali zde. Několik pacientů dokonce uvádělo i bolesti svalů.

Mezi méně obvyklé příznaky předávkování touto látkou patří i nervozita a svědivé kožní vyrážky. Objevit se mohou také vředy nebo skvrny na rtech a v ústech. Může vás začít bolet v krku, někdo pociťuje únavu, přibírá na váze a údajně se může dostavit i brnění v rukách a nohách. Žádný z těchto příznaků není radno podceňovat.

Závažné problémy

Vedlejší účinky kyseliny citronové mohou být i velmi závažné. Ať už jde o velké bolesti žaludku, zvracení, trvalý průjem nebo vykašlávání krve, pomalé dýchání nebo arytmii. V některých případech se může objevit i zmatenost, úzkost, poruchy nálady, záchvaty a křeče.

O tom, jak neblahý vliv má kyselina citronová na zuby, ani nemluvě. Může totiž způsobit erozi zubů a skloviny a lidé pak trpí zvýšenou citlivostí na teplé a studené nebo se jim zuby začnou častěji kazit. Zuby také po větší konzumaci kyseliny citronové mohou ztratit barvu a lesk.

Všeho s mírou

Nemusíte hned zcela zanevřít na citrony, limetky a další potraviny obsahující kyselinu citronovou. Nic se ale nemá přehánět a v tomto případě to platí dvojnásob. Hodně lidí nedá na sklenici vody s vymačkaným citronem dopustit. Nic ale není černobílé. Dokonce ani řeči o tom, jak voda s citronem dokáže pomoci při hubnutí, nejsou nijak prokázány.

V tomto ohledu vám daleko lépe poslouží třeba zelený čaj. Je bez kalorií, ale zároveň urychluje proces hubnutí a spalování tuků. Výzkumy prokazují, že je vzhledem k redukci hmotnosti účinnější než voda. Preferujte čerstvé, sypané varianty bez jakýchkoliv přidaných látek. Stačí vypít zhruba 4 šálky denně. O léčivých účincích zeleného čaje jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod