Medvědí česnek versus mladá cibulka. Co je nutričně hodnotnější?

 Zdraví 
07. dubna 2018 11:30 / Jitka Jahodová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Medvědí česnek je čím dál oblíbenější Shutterstock
Medvědí česnek je naše nejoblíbenější jarní bylinka. Na rozdíl od ostatních divokých bylin má všechny důležité vlastnosti pěkně pohromadě. Jarní cibulka patří rovněž mezi oblíbenou zeleninu. Kromě toho, že výborně chutná a dá se přidat skoro do každého slaného pokrmu, je také zdravá a výživná.

Zkusili jsme porovnat obě lahodné bylinky. Která vyšla z našeho testu jako vítěz? Jak na jarní očistu pomocí medvědího česneku jsme se podrobně věnovali v jiném článku.

Vitamín C

Zvýšený příjem vitamínu C vás po zimě dostane do formy, proto na jeho získání využijte všechny dostupné přírodní zdroje. V 100 g listů medvědího česneku se nachází 28,5 mg vitamínu C (47% DDD), ve stejném množství mladé cibulky je 18,8 mg (31% DDD). Bod pro medvědí česnek.

Stav - 1: 0

Bílkoviny

Spolu se sacharidy a s tuky tvoří trojici základních živin, bez kterých lidské tělo nedokáže fungovat. Hlavními zdroji bílkovin jsou maso, vejce a mléko a mléčné výrobky, ale z nutričního hlediska jsou dostačující i bílkoviny z rostlinné stravy.

Denně potřebujete 0,6 až 0,8 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti. V 100 g medvědího česneku jsou 3 g bílkovin, ve stejném množství mladé cibulky pouze 1,8 g. Znáte účinky cibule zimní na naše tělo? Více se dozvíte zde. Druhý bod pro medvědí česnek.

Stav - 2: 0

Draslík

Tato minerální látka je důležitá pro zachování rovnováhy pH v těle a správné hospodaření s vodou. Udržuje pokožku zdravou, účastní se na trávení sacharidů a stimuluje vylučování inzulínu i činnost ledvin. Denně potřebujete okolo 4 000 mg draslíku. V 100 g listů medvědího česneku se nachází 558 mg draslíku, ve stejném množství mladé cibulky o polovinu méně - 276 mg. Opět bod pro medvědí česnek.

Stav - 3: 0

Vítězem se stává: Medvědí česnek

Chutná a zdravá bylina s detoxikačními účinky je nejsilnější na jaře. Milují ho medvědi, kteří se jím pročišťují po zimním spánku, odtud pochází i název.

Kde medvědí česnek pomáhá?

  • při léčbě vysokého krevního tlaku
  • při problémech s křečovými žilami
  • při žaludečních potížích
  • pomáhá při migrénách
  • vysoký obsah vitamínu A v listech posiluje imunitu

Je nejvyšší čas na sběr medvědího česneku

Sezóna začíná zhruba na přelomu února a března a vrcholí v dubnu. Typické lokality pro sběr jsou vždy vlhké zastíněné části lesa a okolí potůčků. Při sběru si dejte pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou, která má podobné listy. Ve volné přírodě také sbírejte jen listy. Cibulky česneku nechte v zemi, aby mohl příští rok zase obrůst. O jiné bylince, která je protizánětlivá, působí proti bolesti a chrání cévy, jsme psali zde.

Jako sezónní bylinku seženete medvědí česnek i na jarních trzích. Vybírejte jej podle pěkných a nezvadlých listů. Medvědí česnek si ale můžete vysadit i ve stinnějším vlhkém koutu zahrady, kde se bez problémů uchytí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve