Pozor na zákeřnou toxoplazmózu. Nakazit se můžete prakticky kdekoliv

 Zdraví 
23. dubna 2018 09:11 / Bronislava Silná
  7
📷
5 fotografií v galerii
Třeba právě při tomto kontaktu může dojít k nákaze Shutterstock
Ať už chováte kočky nebo máte jen smůlu a přišli jste do kontaktu s jejich výkaly či s infikovaným masem, můžete trpět onemocněním, které se navenek příliš neprojevuje, ale může zásadně ovlivnit váš život.

Toxoplazmóza je parazitární onemocnění, které se u většiny nakažených neprojeví nějakým komplikovaným průběhem. Komplikace se objeví u nemocných HIV, po transplantaci nebo u těhotných. Nemoc ale ovlivňuje zajímavým způsobem chování člověka. Nemocný jedná mnohem rizikověji a ohrožuje se tak na životě, aniž o tom tuší.

Jak se nakazíme

Nákaza probíhá často přenosem z kočky na člověka, a to skrze oocysty vylučované v trusu koček. K největšímu vylučování oocyst dochází u mladých koček ve věku asi od tří do osmi měsíců. Ale i když kočky nechováte, můžete se nakazit skrze nedostatečně omytou zeleninu ze zahrádky, kam kočky občas jistě chodí. Nákaza může proběhnout také skrze maso zvířat, která žijí venku a mohou se tak dostat do kontaktu s oocystami.

Průběh

Nemoc obyčejně proběhne bez příznaků. U citlivějších jedinců se mohou objevit příznaky podobné mírné chřipce. V těle nakaženého člověka se cysty soustředí hlavně v blízkosti nervového systému, kde se zapouzdří a přežívají minimálně několik měsíců, ale také po celý život. Spor se vede o to, jakým způsobem nemoc dál ovlivňuje jednání člověka. Podle některých studií nás totiž onemocnění velmi silně ovlivňuje.

Dopady na psychiku

Zásadním způsobem se zvyšuje produkce dopaminu. Zvyšuje se podrážděnost a agresivita. Zvýší se sexuální aktivita, aniž člověku jde o vztah. Dotyčný má tak tendenci navazovat povrchní vztahy a jedná spíš promiskuitně. Nakažený je velmi sobecký, vztahovačný. Jeho reakce se zpomalují, což vede k vyššímu riziku pozdních reakcí na život ohrožující podněty. Je dokládána například vyšší nehodovost. To ostatně souvisí i se zvýšenou agresivitou, která se projevuje i ve stylu řízení auta.

Je prokázána snížená sociální inteligence, poruchy v komunikaci, nedostatek taktu a podobně. Sníží se pud sebezáchovy. Jestliže má člověk předpoklady pro rozvoj schizofrenie, může se po nákaze toxoplazmózou opravdu rozvinout. U již nemocných se může prohloubit.

Další zajímavé okolnosti

Někdy se uvádí, že této infekce využívají kočky k tomu, aby si mohly lépe zajistit potravu. Hlodavci, kteří se nakazí toxoplazmózou, nemají totiž takové reakce, které by jim umožnily únik před šelmou. Nakaženým myším kočky „voní“, nemají tendenci před nimi utíkat a naopak se snaží dostat do jejich blízkosti. Chovatelé koček, kteří se toxoplazmózou nakazili, také uvádějí větší míru zájmu o chovaná zvířata po nákaze a zvýšenou příjemnost z kontaktu se zvířaty.

Léčba

Nemoc je prakticky neléčitelná. Jestliže je v aktivní fázi nebo se opakovaně aktivuje, dá se potlačit podáním příslušných antibiotik. Většina lidí se ale nákazy nikdy nezbaví. Spíš je možné měnit vědomě vzorce chování tak, aby nedocházelo k riziku autonehody, úrazu či dokonce sebevraždy. A samozřejmě věnovat pozornost prevenci, neboť hygienická opatření jsou nejlepší metodou, jak se nemoci vyhnout. I tak je ovšem nakažených zhruba třetina obyvatel ČR. Informace o některých dalších nákazách parazity najdete v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47