Vše, co jste chtěli vědět o prdění, ale báli jste se zeptat
Dělá to každý na světě, i ten, kdo na to vůbec nevypadá. Papež, královna Alžběta, i váš nejváženější známý. Prdění je naprosto přirozená záležitost, jen bychom si měli hlídat, kdy a kde si ulevíme.
Upouštění větrů je známka dobrého trávení a toho, že vaše střeva fungují. Prdíme, protože při zpracování jídla v našich střevech se vytvářejí plyny.
Prdíme až 14x denně
Plyny v trávicím systému tlačí, a proto je dobré si čas od času ulevit. Podle amerických studií prý prdíme až 14x denně, jiná čísla mluví o průměrných pěti denních větrech.
Věděli jste, že prdíme nejčastěji ve spánku, když se nemůžeme kontrolovat? I to svědčí o tom, jak přirozený je to proces. Je však rozhodně slušnější prdět o samotě než s tím obtěžovat blízké.
Čichat vlastní prdy je zdravé
Průvodním jevem prdění je totiž zápach. A teď důležitá, i když trochu nechutná informace: čichat vlastní prdy je prý zdravé.
Látka, kterou naše vnitřnosti během trávení produkují, může předcházet mitochondriálnímu poničení našich buněk. Tím slouží jako prevence pro vznik mrtvice, onemocnění srdce a artritidy. O dalších zdravotních benefitech prdění píšeme zde.
Zadržujte větry jen na dobu nezbytně nutnou, abyste neporušili dobré vychování. Jinak si můžete způsobit nepříjemné bolesti, od kterých vám pomůže jen jemná masáž břicha.
Frekvence je důležitá
Frekvence prdění vás může upozornit na to, jestli máme alergii na určitý typ jídla, jako například intoleranci na laktózu nebo onemocnění žaludku. Při těchto nemocech budeme po určitém typu jídla více prdět.
Od příliš častého nadýmání může pomoci pořádné žvýkání potravy, protože právě při této činnosti se dostává do trávicího systému množství vzduchu, se kterým si střeva nevědí rady.