Jedinečná sestra zelí a její úžasné účinky na naše zdraví

 Zdraví 
22. července 2019 13:45 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Kedlubna je pro nás dobrá společnice  Shutterstock
Přímo čítankovou ukázkou proměn, které může rostlina na vzhledu i chuti dosáhnout šlechtěním, je brukev zelná. Právě ona je prapředkem celé současné skupiny košťálovin. Je jakousi pramatkou hlávkového zelí, hlávkové i růžičkové kapusty, ale také kedluben, květáku či brokolice. V našem článku se dnes zaměříme na kedlubnu.

Kedlubnu často podceňujeme a bereme ji jako obyčejnou zeleninu. Je to obrovská chyba, protože kedlubna je pro zdraví člověka velmi prospěšná. Pojďme si přiblížit, jaké účinky má a proč bychom ji měli konzumovat co nejčastěji.

Jaké má kedlubna nutriční hodnoty?

Kedlubna neobsahuje téměř žádné kalorie. Zato je zásobárnou vitaminu C, B6, vlákniny, zdravých sacharidů a množství minerálů, jako je draslík, fosfor, kyselina listová a vápník.

Jak kedlubna prospívá lidskému zdraví?

Pravidelné konzumování kedlubny nám může pomoci při mnoha zdravotních potížích nebo může působit i jako prevence. Tak či onak, kedlubna je opravdu dobrým společníkem a vhodnou přísadou do salátů, polévek či příloh. Pokud nevíte jak kedlubnu správně připravit, pak ji jednoduše oloupejte, nařežte na plátky a chroupejte ji při televizi místo chipsů. Váš organismus vám poděkuje. 

Jak nám kedlubna prospívá?

Kedlubna působí na zdravé trávení

Vláknina, kterou obsahuje, působí na trávicí systém a to velmi pozitivně. Eliminuje vznik nepříjemné zácpy a nadýmání a podporuje správnou funkci střev. Kedlubna je skvělým jídlem i pro ty, co hubnou. Zasytí na delší čas a přitom obsahuje minimum kalorií.

Poskytuje našemu tělu potřebné antioxidanty

Antioxidanty jsou velmi důležité v boji organismu proti volným radikálům, které mohou v konečném důsledku způsobit rakovinu či jiné těžké onemocnění. Ukázalo se, že pravidelné pojídání kedlubny výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny plic a ústní dutiny.

Udržuje správný krevní obraz

Díky draslíku dokáže kedlubna působit proti nebezpečné a rozšířené diagnóze diabetes tím, že udržuje v normě hladinu cukru v krvi. Spolehnout se na ni mohou také pacienti s problémy s krevním tlakem. A protože obsahuje i železo, působí i proti chudokrevnosti.

Oddaluje stárnutí

Čas je sice neúprosný, ale zařadíte-li kedlubnu pravidělně do svého jídelníčku, pak přece jenom běh času poněkud oddálíte. Kedlubna se totiž podílí na vzniku kolagenu, čímž působí proti vzniku vrásek.  Obsažený vitamin C zase zajišťuje lesk a záři pokožky.

Recept na jednoduchý kedlubnový salát

Když už opravdu nevíte, co s kedlubnou, zkuste zdravý salát. Skvěle chutná samotný ale i jako příloha. Nastrouhejte si najemno dvě mrkve, jednu kedlubnu a jedno jablko. Dobře zamíchejte, dochuťte pár kapkami jablečného octa, troškou medu a pepřem. K mimořádně oblíbené zelenině patří i cuketa. Zkuste ji upravit podle našeho receptu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Černý kašel a atypické zápaly plic trhají rekordy: Jak s nimi lékaři bojují a co nás podle odborníků...

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda