Nejoblíbenější horké nápoje, které vás v létě dokonale nakopnou

 Recepty 
20. července 2019 14:00 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Jižní Amerika zase nabízí jedinečný nápoj jménem maté Depositphotos
Co by to bylo za dovolenou, kdybychom na svých cestách neochutnali speciality místní kuchyně. Patříte k lidem, kteří na cestách rádi ochutnávají místní nápoje? Pojďme se podívat na trojici z nich.

Namítáte, že je venku horko dost, tak proč se ještě ládovat teplými nápoji? Vědecky je však dokázáno, že vlažný nápoj je pro náš organismus v horkých dnech mnohem vhodnější než ledově vychlazené pití a mnohem více nás osvěží.

Indická Masala

Většina Indů na tom není finančně nejlépe, potýkají se s chudobou a bojují o každou rupii. Existuje však něco, co si nikdy neodpustí. Je to pravý indický čaj Masala. Popíjejí ho všude na ulicích z kalíšků z nevypálené keramiky, které pak odhazují na cesty. Čekáte-li ale obyčejný černý čaj, jste na omylu. Masala je mnohem více podobná kakau. 

Jak správně masalu připravit?

Pro přípravu masaly silné jako v Indii budete potřebovat:

  • 6 čajových lžiček (cca15g) směsi koření. Nejčastěji se používá kardamon, zázvor, hřebíček, dlouhý pepř a skořice. Přidáte 2 polévkové lžíce cukru a vše povařte v 0.3 l vody 5 minut.
  • Přidejte 1 polévkovou lžíci černého čaje Assam a 0.2 l mléka.
  • Znovu krátce povařte.
  • Přeceďte přes sítko a doslaďte podle chuti 

Hlavní ingrediencí je jako u všech indických jídel koření. Jak už je shora uvedeno, neměli byste zapomenout na kardamom, zázvor, hřebíček nebo skořici. Někdy je dostanete v obchodech přímo jako Masala mix nebo směs na indický Chai. 

Turecký čaj

Ať už jste milovníkem čaje, nebo tímto nápojem spíše pohrdáte, nejspíše budete znát některé základní druhy. Zelený čaj má svou charakteristickou travnatou chuť i vůni, bílý je na tom podobně, pouze je o něco jemnější, černý čaj má naopak silnou zemitou a kořeněnou chuť. 

Jak si připravit turecký čaj?

Prvním rozdílem oproti běžnému černému čaji je, že tento se připravuje hned ve dvou konvicích. Jak to, ptáte se? Je to jednoduché. Spodní konvice je plná vařící vody, kdežto čaj samotný je sypán do konvice vrchní. Než čaj zalejeme vodou ze spodní konvice, je nutné ho lehce opražit. Po zalití se čaj nechává asi pět minut louhovat, následně se lije do malých skleniček, do nichž se ještě přidá kostka cukru. Turecký čaj je pochoutkou naprosto jedinečnou, která rozhodně stojí minimálně za vyzkoušení.

Maté

Jižní Amerika zase nabízí jedinečný nápoj jménem maté. I když se maté nazývá čajem, není to zcela tak. Lístky maté totiž nepocházejí z čajovníku, ale ze stromu, který se jmenuje cesmína paraguayská. Roste v Jižní Americe, zejména v Paraguayi, Uruguayi, Chile, Brazílii a Argentině. V těchto zemích je dodnes zvykem, že hosty uctí a přivítají právě šálkem čerstvě připraveného čaje maté. Ze stromu se sklízejí lístky, které se pak tradičními metodami suší a drtí do formy čaje.

Jak připravit čaj maté?

Ve jmenovaných zemích se připravuje v kalabase (vydlabaná tykev). My můžeme použít obyčejný čajník. Do 0,3 l vody nasypte 3 až 4 čajové lžičky maté. Poté zalijte vodou, která má nanejvýš 90 stupňů, ne vroucí. Je-li čajník prázdný prázdny, opět dolijte horkou vodou a můžete tak opakovaně dolévat a popíjet dokud drcené lístky plavou na hladině a jemně se zpěňují. Poté co poklesnou na dno, tak jste z lístků maté vyčerpali vše a čaj je tzv. prázdný. Čaj maté si můžete připravovat a popíjet po celý den. Výhodou je, že nemusíte kontrolovat dobu louhování. Čím déle jsou lístky maté ve vodě, tím získáte od čaje odpovídající, povzbudivý účinek.

Co obsahuje čaj maté?

Kromě toho, že tento čaj je vynikající náhradou kávy, obsahuje mnoho antioxidantů a vitamínů, například A, B1, B2, B-komlex, i vitamin C. Také je zdrojem významných aminokyselin, minerálů, pryskyřic, vlákniny, či karotenů. Má netradiční nahořklou chuť, takže je možné, že si na něj chvíli budete muset zvykat. (Dále čtěte: Pravda o energetických nápojích. Jak ovlivňují náš organismus).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47