Nejlepší lék na bolest i vypadávání vlasů: Zkuste prověřenou bylinu

 Zdraví 
17. července 2019 06:40 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rozmarýn má své pevné místo má i v lidovém léčitelství Shutterstock
Rozmarýn lékařský je poměrně známá a velmi aromatická středomořská rostlinka, která našla uplatnění nejen v gastronomii jako koření k ochucení, ale své pevné místo má i v lidovém léčitelství.

Tento stálezelený polokeř, který bez stříhání dokáže narůst do poměrně slušných rozměrů, má typické úzké lístky s celistvým okrajem. Ty jsou na líci vždy tmavozelené a lesklé a na rubu zase plstnaté a našedlé. Květy se obvykle objevují v měsících květen až červenec. Rostou v řídkých soukvětích, mají pyskovitý tvar a modrofialovou barvu.

Rozmarýn má široké uplatnění. Například rozmarýnový čaj představuje přírodní lék na vysoký krevní tlak či trávicí potíže. Lázeň s rozmarýnovým odvarem zase uvolní ztuhlé svalstvo. Dnes však máme pro vás ještě jeden tip, a tím je rozmarýnový olej. Jak si tento olej připravit, jak ho používat a jaké má účinky.

Jak si připravit rozmarýnový olej

Rozmarýn si bez větších problémů můžete pěstovat i doma, ať už na balkoně nebo doma za oknem. Stačí mu květináč, polostín, sušší půda a ochrana před mrazy. Pro léčebné účely se z něj sklízejí právě listy, případně celé olistěné nedřevnaté výhonky. Ty si do zásoby můžete usušit ve stínu nebo v sušičce při teplotách do 35°C. Usušený rozmarýn vždy uchovávejte v dobře uzavřených nádobách, jinak by zvlhl. A co všechno budete tedy potřebovat na přípravu domácího rozmarýnového oleje?

Co budete potřebovat?

  • větvičky rozmarýnu, ideálně čerstvého
  • kvalitní rostlinný olej (vhodný je například extra panenský olivový olej)
  • skleněnou nádobu

Příprava

Uzavíratelnou nádobu naplňte rozmarýnem a zalijte olejem. Důležité je, aby olej zalil všechny části byliny. Nádobu uzavřete a umístěte na stinné místo. Směs takto nechte odpočívat alespoň jeden měsíc. Následně macerát sceďte a olej přelijte do čisté skleněné nádobky. Rozmarýnový olej je připraven k použití. Lahvičky, ve kterých ho uchováváte, skladujte na tmavším a chladnějším místě, prodloužíte tak jeho trvanlivost.

Cenné látky v rozmarýnu

  • éterické oleje
  • třísloviny
  • flavonoidy
  • hořčiny
  • minerály (jako jsou hořčík, železo či mangan) 

Jak nám rozmarýnový olej pomáhá?

V první řadě ho lze používat zevně i vnitřně. Vhodný je zejména do studených pokrmů. Dochuťte jím saláty, zálivky či hotové omáčky. Rozmarýnový olej zlepšuje koncentraci, podporuje imunitní systém, zlepšuje trávení a potlačuje zadržování vody v organismu při menstruaci.

Samozřejmě, široké uplatnění najde i při vnějším používání. Využít jej můžete na ošetření vlasové pokožky, případně konečků vlasů. Stimuluje totiž růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a také příznivě působí na suchou pokožku hlavy.

Tento jedinečný olej je výborný i jako masážní olej. Pomáhá uvolňovat svalstvo a dokonce mírní bolesti páteře a svalů. Má antiseptické účinky a napomáhá eliminovat bolesti spojené s revmatismem či artritidou. Při bolesti hlavy si jím zkuste potřít a promasírovat spánky. Při masírování různých částí těla také uklidňuje a potlačuje pocit stresu. (Dále čtěte: Rozmarýn je právem je považován za jednu z nejužitečnějších bylinek).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47