Žlučníkové kameny patří mezi nejčastější choroby středního věku. Jak se vyhnout operaci?

 Zdraví 
14. července 2019 16:53 / Bronislava Silná
  0
📷
8 fotografií v galerii
Žlučníkové potíže patří k častým zdravotním problémům Shuterstock
Žlučníkové potíže patří k častým zdravotním problémům. Může za to náš životní styl. Určitě ale není řešením se spoléhat na operaci. Máme několik tipů, jak potížím předcházet.

Žlučník je vlastně rezervoár pro žluč vytvářenou v játrech. Žluč se zde postupně sbírá, a v případě potřeby je žlučovodem dopravena do střeva, kde se podílí na trávení, konkrétně na emulgaci tuků, tedy na jejich rovnoměrném rozpuštění, aby bylo možné je využít.

Nejčastější potíže

Nejběžnějším problémem v souvislosti se žlučníkem je tvorba žlučových kamenů, které předchází usazování kapének a písku. To způsobuje jednak potíže s trávením, nadýmání, tlaky v břišní dutině, průjem i různé přidružené těžkosti, ale také se mohou projevovat silné bolesti či koliky. Ty vznikají zejména ve chvíli, kdy dojde k zneprůchodnění žlučovodu usazením kamínku. Ale i průchod písku vás může nepříjemně potrápit.

Prevence

Nejlepší prevencí je zdravý životní styl s dostatkem pohybu a s příjmem stravy, která bude mít vhodné složení – hodně zeleniny, trochu ovoce, luštěniny, celozrnné pečivo, netučné maso, domácí vejce, tvaroh či mléko. Z hlediska žlučníku je důležitý příjem kvalitních tuků v rozumném množství. Naše tělo tuky potřebuje, ale jejich přemíra se negativně podepíše na stavu žlučníku i dalších orgánů.

Co dělat při potížích

Když už se dostaví problémy, konkrétně bolest v pravém podžebří, nevolnost, průjem a další projevy, je potřeba začít s dietou. Jezte jen trochu bílého pečiva. Pijte hořký černý čaj nebo ještě lépe čaj mátový. Ten vám ostatně prospěje i v jiných případech, jak se dozvíte v článku zde. Jste-li doma, lehněte si. Můžete si vzít i tabletu s hořčíkem, který působí proti křečím, a může ulevit vašim bolestem.

Operace ano či ne?

Jsou situace, kdy je chirurgické odstranění žlučníku nutné. To je v případě zánětu, který hrozí, že se rozšíří a způsobí sepsi. Jestliže jsou ale potíže opakovaně působeny jen procházejícími kameny, stojí za úvahu se pokusit kameny rozpustit. K tomu slouží čajové směsi, které koupíte v lékárně či u bylinkářů. Je také potřeba na delší dobu snížit příjem potravin a pokusit se zhubnout. Obvykle se při změně stravovacího režimu podaří i velké kameny zlikvidovat. Zachování žlučníku má svůj význam, neboť zásoba žluči je pro dobré trávení potřebná.

Existují i různé alternativní metody, které se snaží přinutit naplněný žlučník k prudkému vypuzení obsahu. Taková kúra obyčejně předpokládá vysoké dávky hořčíku, aby se uvolnily žlučovody. Následně se člověk určitou dobu postí, užívá projímadlo, a pak vypije velkou dávku olivového oleje s grepovou šťávou. Tento postup je velmi nebezpečný a nedoporučujeme jej. Pokud máte větší kameny, mohly by se ve žlučovodech zaseknout a vy byste se doslova ohrozili na životě. Spíš je vhodné zařadit pravidelnou konzumaci trochu olivového oleje na lačno pravidelně, aby se žlučník udržoval v dobré kondici. Pro žlučník nemocný tato metoda už vhodná není.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod