Nemůžete se v práci na nic soustředit? Zkuste sílu jinanu

 Zdraví 
11. července 2019 11:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bojujte proti roztěkanosti a nesoustředěnosti přírodní cestou Shutterstock
Léto je časem sběru nejen vyzrálých ovocných a zeleninových plodů, ale také mnoha rostlin s léčivými a blahodárnými účinky. Nejinak je tomu také v případě jinanu dvoulaločného, jehož listy se právě v tomto období mají sklízet. Ty pak můžete usušit a využívat zejména pro přípravu extraktu využitelného na mnoho zdravotních neduhů.

Na co všechno lze tuto rostlinu populární v tradiční čínské medicíně využít, si můžete přečíst na následujících řádcích.

Komplex látek s pozitivními účinky

O blahodárných účincích tohoto stromu pojednává již ajurvéda. Avšak i moderní věda využívá jeho benefity pro zdraví těla i duše, a to s pomocí desítek biologicky aktivních látek. Těm se zjednodušeně říká ginkgolidy a mají řadu prokazatelných kladných účinků na lidské zdraví.

Využijte maximum kyslíku

Základním pozitivním účinkem, od kterého se odvíjí celá řada dalších, je rozšíření kapilár v periferním cévním řečišti a mikrocirkulační zlepšení průtoku krve. Zlepšuje také využití kyslíku z krve. To vše se projevuje především na kvalitní činnosti centrálního nervového systému, lepším prokrvením mozku a končetin.

Jinan dvoulaločný je také skvělý pomocník při tvořících se otocích nohou, což má společné například s další přírodní látkou bromelin, která se nachází v ananasu.

Zlepšete paměť i soustředění

Komplex látek obsažený v extraktu z jinanu dvoulaločného je vhodné užívat jako podpůrnou léčbu, respektive doplněk stravy, pro zlepšení paměti a soustředění, lepší činnost periferního oběhového systému, podporuje také rychlejší zotavení po úrazech hlavy a poranění mozku.

Pozor na zvýšené krvácení

Není však možné extrakt z této blahodárné rostliny užívat zcela bezmyšlenkovitě. Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) by neměl být například dlouhodobě podáván při užívání léků na ředění krve. V kombinaci s ibuprofenem může zvyšovat krvácivost. Dlouhodobé užívání může způsobit také trávicí obtíže, bolesti hlavy nebo alergické kožní reakce. Nesmí jej užívat ani těhotné a kojící ženy.

Stejně, jako v případě jiných doplňků stravy, i tady platí, že ne vše přírodní je samospásné a pokud u vás dlouhodobě přetrvávají jakékoliv potíže, je vhodné je konzultovat s vaším lékařem. Ani prostředky tradiční čínské medicíny nesvědčí každému a často je třeba nejprve nalézt skutečnou příčinu zdravotních problémů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008