Znáte bromelin? Překvapí vás, kde jej najdete a co umí

 Zdraví 
17. října 2018 13:10 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bromelin je zázračnou látkou pro lidský organismus Shutterstock
O bromelinu jste možná ještě neslyšeli. Ode dneška ho ale určitě zařadíte do svého slovníku a hlavně do svého jídelníčku. Jedná se totiž o enzym, který se významně podílí na štěpení bílkovin, a je tak například součástí procesu při srážení mléka.

To ovšem není pro běžného spotřebitele tak zajímavé, jako jeho další účinky. Bromelin, známý také jako bromelain, je totiž vysoce protizánětlivá látka, která citelně ovlivňuje trávení.

Zázrak jménem bromelin

Tento enzym je komplexem látek se širokým spektrem působení. V oblasti pohybového aparátu zmírňuje otoky, urychluje hojení pohmožděnin, ran a zánětů, posiluje pevnost kostí a podporuje nárůst svalové hmoty. Významnou měrou se podílí na zvýšení imunity organismu, zlepšuje činnost jater, ledvin, slinivky břišní a odstraňuje z těla odpadní látky.

Skvělou pomoc poskytuje také ve zdravotnictví, a to například tím, že zesiluje efekt chemoterapie, podporuje činnost střev a trávení, čímž napomáhá vstřebávání živin. Snižuje také bolest, pozitivně zvyšuje působení antibiotik a dokonce zesiluje libido. K tomu si připočítejte blahodárný vliv na alergie, astma nebo stav pleti, a je jasné, že tuto látku budete chtít užívat každý den.

Jde to i bez chemie

Na první pohled se rozhodně může zdát, že takové široké účinky musí mít jedině nějaká chemická sloučenina, avšak opak je pravdou. Bromelin se vyskytuje v přírodě. Největším zdrojem tohoto takřka zázračného komplexu jsou totiž obyčejné ananasy.

Pomáhá i při hubnutí

Plody, které do Evropy přivezl Kryštof Kolumbus, obsahují snad všechny myslitelné vitaminy a na dvě desítky minerálních látek a stopových prvků, jako je hořčík, mangan, měď, zinek, draslík, železo, síra, fosfor, thiamin nebo pyridoxin. V neposlední řadě obsahuje také vysoký podíl vlákniny, proto se doporučuje při redukční dietě. Kombinujte ho proto s dalšími vhodnými potravinami, o nichž si můžete přečíst také v našem článku ZDE.

Je však důležité mít na paměti, že ananas musí být dostatečně vyzrálý a ideálně by měl být konzumován v syrovém stavu, případně jako za studena lisovaná ovocná šťáva. Tepelnou úpravou totiž tento všestranný plod ztrácí mnoho ze svých blahodárných vlastností.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod