Tenhle plevel z říjnové louky skvěle chutná a výborně pomůže s detoxikací
Vídáme je téměř na každém kroku a jsou zadarmo. Přesto zůstávají dnešní moderní společností nepovšimnuté. Zapomeňte na byliny ze supermarketu. Běžte ven a zadarmo si nasbírejte zásobu čerstvých surovin do kuchyně.
Pálivá kopřiva
Snad nejrozšířenější plevel u nás. Zahradníci by jistě mohli říkat své. Ale my se na kopřivu podíváme úplně jinýma očima. Z pohledu léčitelů jde o jednu s nejsilnějších detoxikačních bylin. Kopřiva totiž umí pročistit krev.
Po zdravotní stránce může snížit hladinu krevního cukru, působí mírně močopudně i protizánětlivě a také proti pocení, zastavuje krvácení, urychluje hojení ran a regeneruje pokožku. Jestli se ji vypravíte sbírat ještě teď, zaměřte se výhradně na čerstvé vrchní výhonky. Ty spodní už jsou staré a mají hodně dusičnanů.
Dejte si kopřivové lečo
Připravíme lečo běžným způsobem a asi 10 minut před dokončením přidáme 2 – 4 hrsti dobře spařených a nadrobno nakrájených kopřiv. Popravdě nemusí být spařené, ale nakrájené ano. Může jich být i stejné množství co leča.
Ochutnejte gratinovanou kopřivu
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme spařené a nahrubo nakrájené kopřivy. Směs vložíme do vymazaného pekáčku, osolíme, případně opepříme. Poklademe plátky měkkého sýra (nejlepší je blaťácké zlato) a zapečeme. Podáváme s bramborem.
Hořká pampeliška
Květy se vám už nasbírat letos nepodaří, ale zaměřte se na listy. Ještě jich je všude dost a jíst se dají. Čistí krev a mohou pomoci při zadržování tekutin v těle. Jsou skvělým přírodním pomocníkem pro játra a napomáhají lepšímu trávení. Obsahují velké množství draslíku.
Zkuste pampeliškový salát se sýrem
- 400 g pampeliškových listů
- 1 pórek
- 12 oliv
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce bylinkového octa
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g ovčího nebo kozího sýra
- několik snítek libečku
Listy omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Také z pórku připravíme nudličky. Smícháme lisovaný česnek s octem, cibulí, olejem a hořčicí. Nakrájené listy a pórek přelijeme zálivkou, porce posypeme drobně nakrájeným sýrem a sekaným libečkem.
Drobná sedmikráska
Říká se, že svoje jméno získala díky tomu, že kvete celých sedm měsíců v roce. Říjen je tím posledním, kdy se dá ještě sbírat. Je to plevel, který má bohaté zdravotní účinky. Pomáhá zvýšit látkovou výměnu v játrech, žlučníku i slezině. Urychluje léčbu chřipky a pomáhá jí předcházet. Pomáhá odvádět vodu z těla, čímž se velmi dobře uplatňuje při otocích a zadržování vody v těle. Léčí chronické záněty dýchacího ústrojí i kašel nebo astma. Z jejich listů i květů můžete připravit třeba lahodnou pomazánku, ostatně jako z mnoha jiných bylinek.
Pochutnejte si na omeletě ze sedmikrásky
Připravíme obvyklým způsobem omeletové těsto, nalijeme na pánev a posypeme strouhaným sýrem. Těsně před ztuhnutím posypeme nasekanými lístky či květy sedmikrásky. Neobracíme, přehneme napůl a podáváme.