Skolila vás viróza? Dopřejte si klid na lůžku a hodně vitaminů

 Zdraví 
13. října 2018 17:07 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Virózu často provází vysoké horečky  Shutterstock
Kolem nás řádí virózy. Jak název napovídá, virózy jsou způsobené viry. Mají různý průběh, ale vždy jsou velmi nepříjemné. Jak se co nejrychleji vzpamatovat?

Virózy jsou způsobené viry a antibiotika tedy nepomáhají. Někdy ovšem má u citlivých pacientů smysl antibiotika nasadit, protože na původně virovou infekci může navázat infekce bakteriální. Přeléčení antibiotiky tak může mít význam u některých dětí a starších lidí. Pokud se necítíte dobře, vždy nejprve kontaktujte svého lékaře.

Projevy

Společnými projevy různých viróz, mezi které patří i klasická chřipka, je slabost, bolest svalů, hlavy a horečka. V souvislosti s výší horečky se pak může dostavit zimnice, pocení, třas. Viróza může mířit i na zažívací ústrojí. Pak dojde k intenzivnímu zvracení, které nemusí vést k úlevě. Často po zvracení následuje průjem. Mluví se někdy o žaludeční či střevní viróze.

Člověk se cítí velmi nekomfortně. Je mu opravdu špatně, ztrácí zájem o cokoliv. Je citlivý na světlo i hluk. Vyhledává spíš samotu, ale když dojde ke krizi a horečka je vysoká, dostavují se i obavy o vlastní život a pak je naopak tichá společnost žádaná. Ne vždy musí mít viróza tak dramatický průběh. Také se někdy nemoc obejde jen s teplotami. Bolest svalů a hlavy ale bývá typickým projevem.

Záměna s jinými nemocemi

Hodně důležitá je skutečnost, že při klasické viróze je vždy zasaženo něco, co člověka trápí na začátku onemocnění. Dostanete rýmu, bolí vás v krku, máte průjem. K tomu se průběžně přidávají další, výše zmíněné pocity. Pokud byste vnímali jen bolesti hlavy a svalů a měli dojem, že vám jinak nic není, přesto stojí za to navštívit lékaře. Obzvlášť jestli máte podezření na nějaké závažnější onemocnění. Důležité to může být pro osoby, které měly nedlouho předtím přisáté klíště nebo je na cestách po jižních krajích poštípal hmyz. Hrozí totiž rozvoj klíšťové encefalitidy nebo západonilské horečky.

Velmi nebezpečné jsou také jiné formy encefalitid. Někdy je způsobuje stejný vir, který jindy vyvolává obyčejný opar. Ještě horší jsou však bakteriální meningitidy, které mohou mít zpočátku průběh podobný viróze, ale velmi rychle, dokonce v řádu několika hodin se dramaticky zhoršují. V takových případech neváhejte a vyhledejte nemocniční ošetření.

Léčba

Naštěstí se většina viróz dá vyléčit doma. I lékaři sami doporučují raději do ordinace nejprve zavolat. Máte-li horečku a bolí vás hlava, pak můžete použít některý lék proti horečce podle doporučení v příbalovém letáku či po telefonické konzultaci s lékařem. Léky s různou účinnou látkou můžete po konzultaci s lékařem střídat i v častějších intervalech.

Vyvarujte se používání stejného typu léku ve vyšší dávce, než je doporučeno v příbalovém letáku. Vždy si pamatujte, že léky s obsahem ibuprofenu a léky na bázi acylpyrinu ředí krev, a jsou proto zapovězeny osobám, které berou nějaké jiné léky na ředění krve nebo jim hrozí vnitřní krvácení. Paracetamol zase více poškozuje játra a v žádném případě ho nelze kombinovat s alkoholem.

Při jakýchkoli nejasnostech a při zhoršujícím se zdravotním stavu samozřejmě vždy kontaktujte lékaře.

Dopřejte si klid na lůžku, užívejte hodně vitaminu C a vitaminu B komplex. Pijte tekutiny. Vodu, čaj, minerálky. Pocení je prospěšné pro sražení horečky, takže se mu nevyhýbejte. Jestliže horečky neklesají, použijte zábal a obklady. Můžete začít zábalem končetin, při nepolevujících horečkách přistupte i k zábalu celého těla, případně zvolte transport do nemocnice.

Virózy mají obyčejně svůj vrchol zhruba čtvrtý až šestý den od prvních příznaků. Krizová část nemoci s horečkami by proto neměla být delší než čtyři dny. Dopřejte si ale klid i potom. Nemoc by mohla napadnout různé orgány a zkomplikovat vám život.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008