Chřest je jedinečná delikatesa. Pokud jste mu zatím nepřišli na chuť, zkuste z něj lahodnou smaženici

 Recepty 
10. října 2018 16:00 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chřest je jedinečná lahůdka, zamilujte si jej Depositphotos
Chřest je vyhlášenou delikatesou. Říká se, že kdo ho jednou ochutná, zamiluje si ho. A jeho tělo dobře ví proč. Chřest má totiž obrovské léčivé a regenerační účinky. Není to žádný moderní boom. O jeho pozitivních účincích na naše zdraví se ví už nejméně pět tisíc let.

Ač existuje mnoho druhů chřestu, my se nejčastěji setkáme s variantou bílou, fialovou nebo zelenou. Ty patří mezi středoevropské a jsou pěstovány především ve Francii, Itálii, Belgii či u nás v České republice. Přesto prý ač stejný druh chřestu, z každé země chutná jinak.

Zdraví na talíři

Nejjemnější je bílý chřest. Fialový chutná jako by byl lehce okořeněný a zelený podobně jako zelený salát. Ale čím je chřest pro nás natolik výjimečný? Patří mezi nejzdravější zeleninu. Skrývá v sobě velké množství vody, bílkovin i vlákniny. Zato má málo tuků i sacharidů. Co se vitaminů týče, je to jejich obrovská studnice.

Snad nejvíce má betakarotenu (provitaminu A) – ten je potřebný pro zdravé oči i kůži, obnovu sliznic. Je i prevencí proti některým druhům rakoviny. Dále nechybí vitaminy skupiny B (B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B6 – pyridoxin, B3 – niacin, B5 – kyselina pantotenová a B9 – kyselina listová), vitamin H (biotin) či vitaminy C a E.

Z minerálních látek je to pak draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, sodík a jód. Tato koktejlová směs hodnotných látek z něj dělá naprostou jedničku mezi zeleninou. V první řadě je to blahodárný lék pro celý kardiovaskulární systém. Stará se o zdravé cévy i srdce. Zároveň má stimulační účinek na krvetvorbu. Tělo okysličuje. A dostatečně zásobuje mozek i ostatní orgány kyslíkem. Budeme si tak lépe cokoliv pamatovat, snadněji se učit a cítit se lépe. 

Pro pevné nervy

Svou roli zde však hrají i obsažené vitaminy skupiny B. O těch je známo, že se postarají o zdravé, lesklé a nelámavé vlasy, čistou a pružnou pleť či pevné nehty. Když budeme jíst chřest pravidelně, kůže po celém těle bude lépe hydratovaná a bude vypadat mladší. „Béčko“ zajistí i pevné nervy, zneutralizuje následky stresu a postará se o správnou hladinu hormonů v těle. Vláknina má pak prospěšný vliv na zažívání. Pročistí střeva, uklidní žaludek a pomůže i hubnout, protože nás na delší čas zasytí.

V neposlední řadě pak chřest podporuje čištění organismu. Snadněji se tedy zbavíte akné nebo ekzémů. Chřest je také považován jako velice účinné přírodní tonikum a afrodiziakum. Dokonce nejen pro muže, ale i pro ženy. Patří mezi superpotraviny, což ostatně patří třeba také skvělé brusinky.

Lahodná smaženice s kuřecím masem a chřestem

Přísady:

  • 250 g zeleného chřestu
  • 30 g másla
  • 4 cibulky
  • 6 vajec
  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky hořčice
  • 400 g vařeného kuřecího masa
  • mletý černý pepř dle chuti
  • 200 g tvrdého sýra

Chřest oloupeme, povaříme asi 8 minut, scedíme. Na pánvi osmažíme na másle nadrobno nakrájenou cibulku. Vejce, mléko a hořčici rozšleháme, přimícháme nakrájené kuřecí maso a pepř. Směs nalijeme na cibulku a na mírném ohni pečeme asi 15 minut do zhoustnutí. Na povrch smaženice poklademe chřest, posypeme nastrouhaným sýrem a v předehřáté troubě krátce zapečeme dozlatova. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda