Dbáte na výživu svých dětí? Připravujte jim potraviny na sádle

 Děti 
08. října 2018 15:22 / Šárka Sokolská
  10
📷
4 fotografie v galerii
Vepřové sádlo bylo dlouhá léta zatracováno Depositphotos
Nad vepřovým sádlem každý druhý ohrnuje nos. Jenomže je to chyba. Sádlo v mnohém předčí ostatní používané tuky. A může být součástí i dětské stravy.

Zdravá strava se stala v poslední době velmi oblíbenou a většina lidí se ji snaží dodržovat. Ruku v ruce s ní jde i sportování. Už lze těžko říci, kdo a kdy válku proti vepřovému sádlu odstartoval. Ale jisté je, že si odpůrci sádla vedli mimořádně dobře. Neustálým pranýřováním a opakováním neověřených polopravd se jim podařilo ze sádla udělat málem úhlavního nepřítele lidstva. Přitom jde o zcela základní potravinu, která byla neodmyslitelnou součástí jídelníčku po stovky či tisíce let. A podle posledních studií je to dokonce nejzdravější tuk.

Pozitiva převažují

Sádlo bylo v minulosti kritizováno především kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Výzkumy posledních let však potvrzují, že vztah mezi cholesterolem a kardiovaskulárními onemocněními není jednoznačný. Závisí spíš na celkovém složení stravy. Daleko více vystupuje do popředí význam nenasycených mastných kyselin. Těch má sádlo zhruba 60 %, což je mnohem více než má máslo nebo olivový olej.

Sádlo plné vitaminů

Možná, že vás to překvapí, ale sádlo obsahuje vitaminy D, E a některé pro lidské tělo důležité stopové prvky. Takže pokud vám záleží na tom, co vaše děti jedí, představuje kvalitní hřbetní sádlo určitě lepší energetické palivo, než cola nabitá cukry nebo sušenky plné palmového oleje, který má zřejmě podíl i na rakovinném bujení. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Nezaměnitelná chuť

Sádlo prakticky obsahuje sto procent tuku. Je proto velice vhodné pro přípravu pečených i smažených jídel, ale i studené kuchyně. Jídlu dodává nezaměnitelnou chuť a aroma, navíc se nepřepaluje tolik jako jiné pokrmové tuky, takže s jídlem připraveným na sádle se vyhnete karcinogenním připáleninám.

Čistě přírodní produkt

Pokud si koupíte sádlo, pak máte jistotu, že se vyrábí naprosto tradiční cestou a zcela bez chemie. Neobsahuje žádná barviva ani chemické stabilizátory, a přesto má velmi dlouhou trvanlivost. Určitě dejte přednost kvalitnímu hřbetnímu sádlu před podřadnějším sádlem plstním. Informace naleznete přímo na obalu. A o jeho ceně vůči máslu či olivovému oleji se nelze ani zmiňovat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda