Může nám mléko uškodit? Tohle byste pít opravdu neměli

 Zdraví 
05. října 2018 14:24 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obyčejné mléko není pro naše tělo nic zdravého Depositphotos
Možná si ještě pamatujete doby, kdy děti na základní škole povinně pily mléko. Naštěstí je tahle doba už dávno pryč. Pořádnou porci vápníku můžete získat i jiným způsobem, než pitím této bílé tekutiny, která pro zdraví není nic extra.

Kravské, kozí, ovčí nebo dokonce velbloudí mléko. Pít jde dneska už opravdu cokoliv. Pokud vám chutná, nemáme v úmyslu vám chuť kazit. Je však dobré vědět podrobnosti o tom, co pravidelně dostáváte do těla. Případně najít vhodnější alternativy.

Kravské mléko

Možná vám chutná, ale rozhodně to není nic, co by prospívalo vašemu zdraví. Dříve se říkalo, že mléko zpevní kosti. Dnes už se ví, že to není pravda. Tento mýtus byl dávno vyvrácen mnohými vědeckými výzkumy. Mléko obsahuje sice vápník, ten se však vůbec není z tohoto produktu schopen do těla správně vstřebat.

Navíc klasické kravské mléko způsobuje mnoha lidem dokonce alergie! Chcete-li přesto mléko pít, dejte si jej omezeně a s mírou. Ještě lépe pak uděláte, pokud koupíte neupravované mléko – buď od chovatelů nebo ze speciálních mlékomatů, které jsou dnes už ve většině měst.

Kozí mléko

Je lehce stravitelné, umí posílit celkový imunitní systém organismu a údajně je vhodné i jako prevence nádorových chorob. Pravidelná konzumace kozího mléka vede ke snížení nervozity, stresu, příznivě působí při kloubních onemocněních, regulaci vlhkosti pleti, postiženích kůže. Pokud vám nechutná mléko, můžete vyzkoušet například kozí sýr.

Kozí mléko je dokonce nejpodobnější mléku mateřskému, které dostává dítě po narození. Pro dospělé jedince může být občas vhodným doplněním jídelníčku, avšak je třeba si uvědomit, že všeho moc škodí. A u mléka, kozí není výjimkou, to platí dvojnásob. Pokud to přeženete s jeho konzumací, můžete být zpomalenější a unavenější. Na únavu však máme rady, jak ji přemoci!

Mandlové mléko

Pokud vám dvě předchozí mléka nesedí, pak je na čase sáhnout po dobré přírodní náhražce. Třeba mandle dodají tělu nespočet vitaminů navíc a nezatíží vaše zažívání. Jak si takové mléko vyrobit doma? Smícháte 100 g sladkých mandlí, litr vody a lžičku medu. Mandle nastrouháte co nejvíc najemno a přelijete vlažnou vodou. Poté necháte tři hodiny louhovat. Po uplynutí této doby vložíte do mixéru a důkladně rozmixujete. Přecedíte, osladíte medem a vlažné podáváte. Nikdy jej nevaříte, abyste nezničili cenné látky.

Sójové mléko

Sója je čím dál častěji doporučována jako součást jídelníčku. Jestli jí fandíte, můžete z ní vyzkoušet i speciální mléko: 200 g sušených sójových bobů namočíte přes noc do vody. Ráno je propláchnete pod tekoucí vodou, dáte do hrnce spolu se dvěma litry vody. Necháte projít varem a po vychladnutí rozmixujete. Poté prolisujete přes plátno. Ze sójové drti, která zbude, je možné udělat pomazánku.

Konopné mléko

Dalo by se říci, že je to všelék. Pomáhá i léčí. Vápníku obsahuje nesrovnatelně více, než mléka živočišná. I tento druh mléka si můžete doma vyrobit. Do vody namočíte 1 plný hrnek konopných semínek (seženete v prodejně se zdravou výživou) na 4–8 hodin. Vodu vylijete a semínka dáte do mixéru. Zalijete dvěma hrníčky studené vody. Mixujete alespoň jednu minutu. Poté přecedíte přes jemné sítko. Pokud máte rádi sladší, můžete opět přidat lžíci medu nebo javorového sirupu. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod