Během léta se množí úrazy očí. Týkají se hlavně mužů a dětí a mohou být doživotní

 Zdraví 
24. července 2020 07:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oči je nutné si chránit Depositphotos
Léto je mimo jiné spojeno také s vyšším počtem úrazů očí. Mohou za to nejen venkovní sporty, ale i práce na zahradě nebo oblíbené grilování. Následky takových úrazů mohou být doživotní. Lidé totiž často závažnost poranění podceňují.

Mezi nejčastější úrazy oka v létě patří poranění při sportech - například při míčových hrách, dále poškrábání povrchu oka, rovněž píchnutí se do oka větvičkou při procházce přírodou nebo při práci na zahradě. Běžné jsou také podráždění či záněty očí způsobené koupáním v bazénech s chlorovanou vodou, v rybnících a přírodních koupalištích.

Letní úrazy očí častěji postihují muže napříč generacemi. Ke zranění dochází převážně při sportu nebo při práci. Až třetinu očních úrazů tvoří úrazy oka u dětí. Zranění převládají u chlapců, a to nejčastěji v období adolescence. 

Popálené oko

Rizika s sebou nese mimo jiné i oblíbené grilování. Může dojít k popálení víček či povrchu oka. Takové zranění je nejen velmi bolestivé, ale i nebezpečné.

Rozžhavený uhlík může během grilování spadnout do oka a popálit víčko, spojivku nebo rohovku. Popálení rohovky může způsobit na rohovce jizvu a tím dojde k trvalému poškození zraku. Pokud by se navíc do poraněné rohovky dostala infekce, hrozí v krajním případě vážné doživotní následky. S popálením je samozřejmě spojena intenzivní bolest oka a očního okolí. Oční rohovka je totiž vůbec nejcitlivější místo na lidském těle.

První pomoc

Průběh hojení i následky jsou u popáleného oka naštěstí příznivější než třeba v případech poleptání, zvláště u lehkých forem popálení. Primární ošetření není nutné okamžitě, jak je tomu u poleptání. Každopádně správné je udržet oko i jeho okolí sterilní, přiložit krycí obvaz a předat raněného do péče odborníkovi.

Bodná poranění

Mezi nejrizikovější úrazy stran vážného poškození zraku patří bodná poranění ostrými předměty. Hrozí trvalé poškození sítnice, rohovky nebo dalších částí oka. Dlouhodobé následky mohou rovněž způsobit infekční záněty rohovky spojené s nedostatečnou hygienou kontaktních čoček.

První pomoc

Lehké škrábnutí do oka se povětšinou zahojí samo bez odborného zásahu. Zapíchnuté předměty, jako například třísku, by však lidé neměli z očí vytahovat sami. Pokud k takovému poranění oka dojde, je třeba neprodleně vyhledat pomoc očního lékaře. S návštěvou oční ordinace se nevyplácí otálet ani při zdánlivě lehčích úrazech. Čím dříve bude léčba zahájena, tím se riziko trvalého poškození zraku snižuje.

Poleptání

Velmi vážné následky může mít také poleptání oka. Většinou je způsobeno nějakou chemikálií (např. čisticími prostředky, vápnem, benzínem a podobně). Příznaky poleptání oka jsou poruchy vidění, bolesti v oku, otok oka a oční spojivky, popřípadě očních víček. Oko může více slzet.

První pomoc

Při zasažení oka chemickou látkou, jako jsou například čisticí roztoky nebo benzín, je nutné oko co nejrychleji vypláchnout velkým množstvím čisté vody. Poté urychleně vyhledat odborníka. Oko vyplachujte tak, aby voda tekla od vnitřního koutku oka k vnějšímu, zabráníte tak poškození druhého oka. V žádném případě si postižený nesmí oko mnout. O tom, že oko má velkou spotřebu vitaminů, že takřka neroste a o dalších zajímavostech jsme více psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008