Trápí vás zácpa? Takto se jí efektivně zbavíte v pohodlí domova

 Zdraví 
31. ledna 2018 15:51 / Kateřina Kofroňová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Nemožnost vyprázdnění je velmi nepříjemná Pinterest
Kdo měl někdy delší dobu zácpu, jistě přizná, že je to horší než rychlá střevní chřipka. Nemožnost úlevy je úmorná a vyčerpávající. Existují ale způsoby, jak se ji snadno zbavit i bez projímadel.

Nejčastěji se zácpa objeví v případě, kdy se ve stravě dané osoby vyskytuje minimální množství vlákniny a nedostatek vody. Má na ni ale vliv i nedostatečný pohyb nebo kombinace některých léků.

Čas od času se s touto nepříjemností potýkáme každý z nás. Naštěstí však existuje množství bezpečných a šetrných metod, jak se zácpy zbavit v pohodlí domova a za použití přírodních metod. Tipy, které se dočtete v následujícím textu, vám pomohou se zbavit zácpy v případě, že ji zrovna zažíváte, ale rovněž vám poradí, jak se jí příště vyhnout.

Začněte s pitným režimem

Typickým příznakem zácpy je tvrdá a suchá stolice, která jen obtížně odchází z těla a způsobuje člověku velké nepříjemnosti a bolesti. Krokem číslo jedna je tedy začít pít více tekutin, a to alespoň tři litry, ženám stačí dva.

Pokud právě trpíte zácpou, zvyšte přijímané množství tekutin, ale obloukem se vyhněte kávě, černému čaji a obecně nápojům, které obsahují kofein, ale také alkoholu. Působí totiž jako diuretika, které dehydrují tělo. Pitím kávy a čaje sou zácpu ještě zhoršujete.

Naopak můžete pitný režim doplnit o různé ovocné šťávy, které mohou působit i jako mírná projímadla. Vynikající je například hrušková, jablečná a švestková šťáva.

Zvyšte příjem vlákniny

Vláknina zvyšuje obsah vody ve stolici a pomáhá pohybu střev a jejich rychlejší a hladší průchodnosti. S vyšším příjmem vlákniny ovšem musíte zvýšit i příjem tekutin. Nejvíce vlákniny obsahují například:

  • bobuloviny a ovoce s jedlou slupkou – jablka, hrozny, švestky a podobně
  • tmavá listová zelenina – kapusta, mangold
  • další zelenina – brokolice, špenát, mrkev, zelené fazole
  • obiloviny – celozrnné produkty jako hnědá rýže, sekané ovesné vločky
  • semínka a ořechy – mandle, vlašské ořechy, dýňová semínka

Sušené ovoce jako lék na zácpu

Například sušené švestky jsou velmi bohaté na vlákninu a také obsahují sorbitol (cukr), který uvolňuje stolici. Uvolnění byste měli cítit již po několika hodinách od požití. S konzumací sušených švestek to ale nepřehánějte, abyste si místo toho nezadělali naopak na průjem. Více se o sušeném ovoci dozvíte v našem článku.

Pokud vám chuť nebo textura sušených švestek nevyhovuje, zkuste šťávu, která se z nich vyrábí. Obsahuje však menší množství vlákniny, takže ke kýženému výsledku jí budete muset vypít větší množství, než v případě konzumace švestek.

Co dál konzumovat?

Pokud vás zácpa trápí pravidelně, nebo se vás začala držet například s probíhajícím těhotenstvím či nově přijímanými léky, zkuste do jídelníčku zařadit tyto byliny a vitaminy.

Psyllium – obrovský zdroj vlákniny, která napomůže vyprazdňování. K dostání je v mnoha formách, takže pokud vám nevyhovuje gelový nápoj, stačí si koupit polykací tabletky.

Lněné semínko – má dvojí efekt, jelikož upravuje stolici. Použít ho tudíž můžete jak na zácpu, tak na průjem. Současně s vlákninou zásobí vaše tělo i dostatečným množstvím omega-3 mastných kyselin.

Pískavice řecké seno – používá se nejen na zácpu, ale také na žaludeční nevolnosti. Stejně jako u lněného semínka by s ní měly být ženy opatrné v době těhotenství a kojení.

Ricinový olej – stimuluje střeva během zácpy a také je navlhčí, čímž usnadní vyprazdňování. V těhotenství bohužel není doporučovaný.

Hořčík – umí přinést efektivní úlevu od zácpy tím, že přivede vodu do střev, čímž změkčuje stolici.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve