Přibývá žen s vysokou hladinou testosteronu. Máme recept, jak ho snížit

 Krása 
30. ledna 2018 08:15 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Činek se bát nemusíte Pixabay
Pracujete na svých problémových partiích - břicho, zadek, stehna, ale místo, aby se zmenšovaly, rostou? Příčinou může být nejen příliš náročné posilování, ale také přebytek testosteronu. Nadměrné nabývání svalové hmoty u žen není ničím výjimečným.

Všeobecně se tvrdí, že čím víc má jedinec svalů, tím víc je fit – metabolismus pracuje rychleji, fyzická výkonnost je vyšší a člověk vypadá a cítí se celkově lépe. Naopak nedostatek svalové hmoty může přinášet mnoho potíží. Ženy ale musí vyřešit důležitou otázku: jak mít svaly, ale nebýt příliš svalnatá? 

Posilováním ke štíhlosti?

Posilování s činkami je jistě skvělý sport na formování postavy, ale je potřeba si nechat poradit. Pokud cvičíte a v určitých partiích se rozšiřujete, je to pravděpodobně tím, že nevolíte vhodnou zátěž. Při posilování se mohou svaly zpevňovat a prokrvovat, aniž by mizel podkožní tuk a tím působí mnohem objemnějším dojmem. Zásadní tedy je přidat aerobní cvičení (běh, tanec, chůze, kolo apod.) a při posilování nepoužívat příliš těžké činky. Pokud má žena opravdu hodně testosteronu, mohou jí zesílit stehna i jen při pouhé jízdě na kole do prudkého kopce. V takovém případě je dobré zaměřit se na jídelníček.

Které potraviny tlumí testosteron

Abyste si odlehčili od nadměrně vyvinuté svalové hmoty, nemusíte držet žádnou speciální dietu nebo přestat se sportem. Stačí jen mírně omezit tuky a sladkosti. Do jídelníčku je pak vhodné přidat potraviny, které zvyšují produkci ženských hormonů. Patří mezi ně lněná semínka a výrobky z lněných semínek, lékořice, máta, sójové výrobky, jablka, třešně, rýže a pšenice. 

Jak poznat vysokou hladinu testosteronu

Ženy mají přibližně 7x nižší hladinu testosteronu než muži. U žen je testosteron produkován vaječníkovými folikuly a kůrou nadledvin. Nejvyšší hladinu testosteronu má žena okolo 20. roku života. Poté jeho hladina klesá. Testosteron je vylučován během spánku a nejvyšších hodnot dosahuje ráno po probuzení. Rozpoznat příznaky vysoké hladiny testosteronu je poměrně jednoduché. U žen dochází k poruchám menstruačního cyklu, neplodnosti, nespavosti i cukrovce. Ženám mohou růst vousy a tvořit se akné. Mezi příznaky vysoké hladiny testosteronu patří také agresivita, touha po vedení, ambice. O testosteronu jsme psali také zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47