Tohle funguje: Hubněte bez diet aneb odhalte tajemství štíhlosti přímořských národů

 Krása 
27. června 2018 10:17 / Martina Langová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vyzkoušejte středomořské stravování a vaše tělo vám poděkuje Shutterstock
Do jaké destinace se letos chystáte na dovolenou? Poradíme vám, jak se snadno zbavit nadbytečných kil, aniž byste měli pocit, že se omezujete. Půjde to snadno!

A věřte tomu, že na dovolené můžete nadbytečné kilogramy shodit, i když si budete dopřávat místní dobroty. Možná zjistíte, že vám tahle strava vyhovuje více a postupně na ni přejdete i doma.

Řecko

V roce 1950 přišli odborníci s překvapivým zjištěním, že Řekové (zejména lidé z Kréty), mají nejdelší průměrnou délku života na světě. Následný výzkum pak ukázal, že v této oblasti mají lidé největší spotřebu zeleniny, obilí, sušených fazolí, olivového oleje, česneku, čerstvých bylinek, mořských plodů, ovoce, vína a drůbežího masa.

Přestože středomořská strava je zhruba o 10 % vyšší v celkové spotřebě tuků než klasická „západní“ strava, mají Řekové o 20 % menší pravděpodobnost, že zemřou na onemocnění koronárních tepen a o 35 % menší riziko, že dostanou rakovinu. A čím to je?

  • Jí zhruba 9x denně, přičemž v jídelníčku je mnoho antioxidantů – zeleniny.
  • Několikrát týdně jí mořské ryby – ty obsahují nenasycené mastné kyseliny a omega-3, které snižují riziko onemocnění srdce, cév a posilují imunitní systém.
  • Co se týče tuků, mají sice větší spotřebu, ale dopřávají si pouze tuky zdravé a tělu prospěšné (např. olivový olej lisovaný za studena). Ty pomáhají snižovat škodlivý LDL cholesterol a obsahují antioxidanty.

Itálie

Italové si dávají záležet na tom, co jedí. Pokud se budete držet jejich stravovacích rad a tipů, budete bez problémů hubnout, aniž byste pro to museli něco dělat. Jak jedí Italové?

Snídaně – ta bývá většinou hodně prostá. Obvykle se skládá z mléka, kávy a cookies. Není to sice úplně zdravá snídaně, ale člověk se tak slušně nabije energií, což je na začátek dne důležité.

Přesnídávka – typický Ital si dopoledne dá pouze cappuccino se skořicí nebo pomerančový džus a k tomu ovoce či toast.

Oběd – pokud si Italové dávají na něčem záležet, pak je to právě oběd. Ovšem to, co se jí v poledne, tak to se liší od rodiny k rodině po celé Itálii. Na stole ale v každém případě nesmí chybět těstoviny a salát s ovocem jako dezert. Hodně často se servírují i ryby.

Svačina – jako odpolední jídlo se podává jogurt nebo ovoce.

Večeře – na poslední jídlo dne se vždy schází u stolu celá rodina. Večeří se zhruba mezi 18. až 20. hodinou. Italové už nejí pozdě večer! K večeři nikdy nechybí zelenina, většinou ve formě salátu. Často se jí i polévka s rybami a zeleninou. Nakonec – máte-li chuť, je možné zakousnout ovoce jako dezert.

Tip: Všechny těstoviny jsou v Itálii vařeny al dente – jsou tak totiž lépe stravitelné.

Francie

Pokud si někdo dává na jídle opravdu záležet a vybírá si kvalitní potraviny, pak jsou to právě Francouzi. Nepotkáte snad jediného Francouze, který by si někde ve spěchu dával bagetu z celofánu a zapíjel ji kolou. Francouzi jsou gurmáni a jídlo si umějí vychutnat. Dávají si na něm záležet. To je také tajemství jejich štíhlosti. Pomoci zhubnout vám může i tato bylina. A jaké jsou triky Francouzů?

1. Jídlo je posvátné – a stejně tak k němu přistupují. Francouzi si vybírají, co pozřou. Záležet si dávají i na přípravě jídla. Nikdy nevaří z nekvalitních surovin!

2. Klid a pohoda – nejedí ve spěchu. Naopak – jídlo si vychutnávají. Naše půlhodinová přestávka na oběd jim přijde směšná. Jedí pomalu a každé sousto si vychutnávají. Což je úžasný hubnoucí trik – žaludek si dříve uvědomí, že je sytý a vy toho sníte méně.

3. Malé porce – díky tomu, že jedí dlouho, stačí jim na talíři jen malé množství jídla. Francouzi se nikdy nepřejídají!

4. Nejsou líní – místo toho, aby čekali na výtah, raději ta tři patra vyjdou pěšky. V klidu a pohodě, jsou rádi, že se projdou.

5. Sex – podle průzkumů jsou Francouzi národ, kde se lidé často milují. Co se týče roční frekvence milování, jsou na vrcholu žebříčku. A to se pak pálí kalorie.

Španělsko

Tato kuchyně je hodně populární. A to hlavně proto, že je nenáročná. Zdravým tajemstvím Španělů je hlavně to, že jí převážně to, co okolo nich roste. Ingredience z dovozu používají jen minimálně. Dvě základní složky této kuchyně jsou proto olivový olej a česnek. Co dál jedí?

Snídaně – je sladká. Většinou se skládá z horké čokolády a tradičních churros (speciální pečivo posypané cukrem).

Oběd – většinou na něj přichází čas mezi 14. a 16. hodinou. Je to hlavní jídlo dne a mívá několik chodů. První chod je lehčí – buď salát, nebo polévka. Jako druhý chod pak nesmí chybět ryba nebo maso. A nakonec přichází na řadu dezert – může to být kousek ovoce, sladké pečivo nebo koláč.

Večeře – večer se jí už málo a pouze lehká jídla – salát nebo sendvič. Zajímavostí však je, že Španělé jí poslední jídlo dne mezi 21. a 23. hodinou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky