Tohle funguje: Hubněte bez diet aneb odhalte tajemství štíhlosti přímořských národů
A věřte tomu, že na dovolené můžete nadbytečné kilogramy shodit, i když si budete dopřávat místní dobroty. Možná zjistíte, že vám tahle strava vyhovuje více a postupně na ni přejdete i doma.
Řecko
V roce 1950 přišli odborníci s překvapivým zjištěním, že Řekové (zejména lidé z Kréty), mají nejdelší průměrnou délku života na světě. Následný výzkum pak ukázal, že v této oblasti mají lidé největší spotřebu zeleniny, obilí, sušených fazolí, olivového oleje, česneku, čerstvých bylinek, mořských plodů, ovoce, vína a drůbežího masa.
Přestože středomořská strava je zhruba o 10 % vyšší v celkové spotřebě tuků než klasická „západní“ strava, mají Řekové o 20 % menší pravděpodobnost, že zemřou na onemocnění koronárních tepen a o 35 % menší riziko, že dostanou rakovinu. A čím to je?
- Jí zhruba 9x denně, přičemž v jídelníčku je mnoho antioxidantů – zeleniny.
- Několikrát týdně jí mořské ryby – ty obsahují nenasycené mastné kyseliny a omega-3, které snižují riziko onemocnění srdce, cév a posilují imunitní systém.
- Co se týče tuků, mají sice větší spotřebu, ale dopřávají si pouze tuky zdravé a tělu prospěšné (např. olivový olej lisovaný za studena). Ty pomáhají snižovat škodlivý LDL cholesterol a obsahují antioxidanty.
Itálie
Italové si dávají záležet na tom, co jedí. Pokud se budete držet jejich stravovacích rad a tipů, budete bez problémů hubnout, aniž byste pro to museli něco dělat. Jak jedí Italové?
Snídaně – ta bývá většinou hodně prostá. Obvykle se skládá z mléka, kávy a cookies. Není to sice úplně zdravá snídaně, ale člověk se tak slušně nabije energií, což je na začátek dne důležité.
Přesnídávka – typický Ital si dopoledne dá pouze cappuccino se skořicí nebo pomerančový džus a k tomu ovoce či toast.
Oběd – pokud si Italové dávají na něčem záležet, pak je to právě oběd. Ovšem to, co se jí v poledne, tak to se liší od rodiny k rodině po celé Itálii. Na stole ale v každém případě nesmí chybět těstoviny a salát s ovocem jako dezert. Hodně často se servírují i ryby.
Svačina – jako odpolední jídlo se podává jogurt nebo ovoce.
Večeře – na poslední jídlo dne se vždy schází u stolu celá rodina. Večeří se zhruba mezi 18. až 20. hodinou. Italové už nejí pozdě večer! K večeři nikdy nechybí zelenina, většinou ve formě salátu. Často se jí i polévka s rybami a zeleninou. Nakonec – máte-li chuť, je možné zakousnout ovoce jako dezert.
Tip: Všechny těstoviny jsou v Itálii vařeny al dente – jsou tak totiž lépe stravitelné.
Francie
Pokud si někdo dává na jídle opravdu záležet a vybírá si kvalitní potraviny, pak jsou to právě Francouzi. Nepotkáte snad jediného Francouze, který by si někde ve spěchu dával bagetu z celofánu a zapíjel ji kolou. Francouzi jsou gurmáni a jídlo si umějí vychutnat. Dávají si na něm záležet. To je také tajemství jejich štíhlosti. Pomoci zhubnout vám může i tato bylina. A jaké jsou triky Francouzů?
1. Jídlo je posvátné – a stejně tak k němu přistupují. Francouzi si vybírají, co pozřou. Záležet si dávají i na přípravě jídla. Nikdy nevaří z nekvalitních surovin!
2. Klid a pohoda – nejedí ve spěchu. Naopak – jídlo si vychutnávají. Naše půlhodinová přestávka na oběd jim přijde směšná. Jedí pomalu a každé sousto si vychutnávají. Což je úžasný hubnoucí trik – žaludek si dříve uvědomí, že je sytý a vy toho sníte méně.
3. Malé porce – díky tomu, že jedí dlouho, stačí jim na talíři jen malé množství jídla. Francouzi se nikdy nepřejídají!
4. Nejsou líní – místo toho, aby čekali na výtah, raději ta tři patra vyjdou pěšky. V klidu a pohodě, jsou rádi, že se projdou.
5. Sex – podle průzkumů jsou Francouzi národ, kde se lidé často milují. Co se týče roční frekvence milování, jsou na vrcholu žebříčku. A to se pak pálí kalorie.
Španělsko
Tato kuchyně je hodně populární. A to hlavně proto, že je nenáročná. Zdravým tajemstvím Španělů je hlavně to, že jí převážně to, co okolo nich roste. Ingredience z dovozu používají jen minimálně. Dvě základní složky této kuchyně jsou proto olivový olej a česnek. Co dál jedí?
Snídaně – je sladká. Většinou se skládá z horké čokolády a tradičních churros (speciální pečivo posypané cukrem).
Oběd – většinou na něj přichází čas mezi 14. a 16. hodinou. Je to hlavní jídlo dne a mívá několik chodů. První chod je lehčí – buď salát, nebo polévka. Jako druhý chod pak nesmí chybět ryba nebo maso. A nakonec přichází na řadu dezert – může to být kousek ovoce, sladké pečivo nebo koláč.
Večeře – večer se jí už málo a pouze lehká jídla – salát nebo sendvič. Zajímavostí však je, že Španělé jí poslední jídlo dne mezi 21. a 23. hodinou.