Nepodceňujte časté či přílišné zadýchávání a ochraňte svůj život

 Zdraví 
21. července 2020 12:09 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Každý člověk se při určitém stupni námahy zadýchá`  / inStory.cz
Je logické, že člověk s tím, jak stárne, má různé zdravotní obtíže. Často je ke své škodě neřeší a může si tak způsobit vážné problémy. Máme důležité informace.

Zadýchávání je určitě něco, co všichni známe. Každý člověk se při určitém stupni námahy zadýchá. Ale v případě, že se zadýchání projeví i u námahy drobnější, kterou jsme zvládali bez potíží, měli bychom zpozornět a nepřičítat to jen stárnutí. Jednou variantou je v tomto případě nemocné srdce, ale my se v tomto textu budeme zabývat nemocí se zkratkou CHOPN.

Co je CHOPN

CHOPN je zkratkou pro chronickou obstrukční plicní nemoc. Pod touto zkratkou se shrnuje několik závažných plicních problémů, které mají společný jmenovatel v tom, že postižený člověk nemůže správně dýchat. Z různých důvodů se mění struktura plicních sklípků a celých průdušek. Člověk nedostává do těla potřebné množství kyslíku a nevydechuje zcela všechen oxid uhličitý. Je jasné, že nemoc výrazně komplikuje běžný život. Postihuje v konečném důsledku i další orgány. Velmi namáháno je též srdce. Nemocný potom končí tím, že se pomalu udusí, případně zemře na srdeční selhání.

Jak vzniká a jaká je prevence

Nemoc není nakažlivá. Vzniká zhruba z devadesáti procent na základě kouření cigaret, případně kvůli pobytu v nevhodném prostředí. Ohroženi jsou tedy pracovníci dolů, kamenolomů a dalších provozů, kde je vysoká prašnost a výskyt různých chemikálií v ovzduší. Kouření je ale nejčastější příčinou. Odtud je pak jasná i prevence nemoci. Okamžitě přestat kouřit a pokud se pohybujete v nevhodných podmínkách v práci, pak změnit zaměstnání.

Co když už nemoc probíhá

Jde sice o špatnou zprávu, ale velmi záleží na vašem úsilí a spolupráci s lékaři. Diagnostikování jsou i lidé relativně velmi mladí. Najdou se i postižení třicátníci. Lidé nad čtyřicet let jsou pak už v ordinacích s touto diagnózou poměrně běžně. I v těchto případech má smysl přestat kouřit a zlepšit stav prostředí, v němž pracujeme.

Důležité ale je změnit i styl života. Potřebná je cílená plicní aktivita, která zlepší kvalitu dýchání. Existují i speciální metody cvičení na flétnu, které pomáhá v léčbě. Vedle toho velmi prospívá přiměřená fyzická aktivita, která nesmí vést k extrémní zátěži, ale současně má provzdušnit vaše plíce.

Samozřejmostí je užívání lékařem předepsaných léků, které nejčastěji ve formě sprejů mohou zlepšit proudění vzduchu ve vašich plicích. Spát byste měli s více polštáři pod hlavou nebo se zvednutou částí lůžka pod hlavou. Pokud se nemoc odhalí včas, dá se hodně udělat a výsledek nemusí být nijak tragický. Vyléčit se ovšem nemoc nedá. V extrémních případech se u mladších lidí dá vyzkoušet transplantace plic.

Rekapitulace

V případě, že u sebe zjistíte nečekaně zvýšené dechové potíže, navštivte lékaře a požádejte o vyšetření. Provedená vyšetření jsou jednoduchá, neinvazivní a vy se tak dozvíte včas potřebnou diagnózu. Jestliže to bude CHOPN, okamžitě změňte životní styl, nekuřte, přiměřeně sportujte, cvičte, využívejte různé terapie, užívejte léky dle doporučení lékaře. Zlepšíte a prodloužíte tak svůj život. Pokud je příčinou vašeho zadýchávání nemocné srdce, můžete si o tom přečíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008