Nosní kapky nemusíte kupovat, vyrobte si vlastní. Fungují rychle a jsou bez zbytečné chemie

 Zdraví 
17. července 2020 10:00 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Rýma je značně protivná Pexels
Úsloví, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní, nemusí být vždy pravdou. V některých případech ji můžete zvládnout i dříve. Hodně vám pomůže dostatečný příjem teplých tekutin, horká vodní lázeň nohou, výplachy a nosní kapky. Ty si přitom nemusíte kupovat v lékárně, zvládnete je vyrobit i doma.

Domácí nosní kapky či sprej jsou velmi účinné, přitom bez zbytečné chemie. Jejich výroba není nijak náročná. Máme pro vás tři způsoby, jak si je doma vlastními silami vyrobit.

Nosní kapky z aloe vera

Aloe vera je úžasná rostlina, kterou se dá léčit celá řada neduhů, a to včetně rýmy. Účinné látky aloe vera totiž dokáží dostatečně zvlhčit nosní sliznici a zároveň uvolnit ucpaný nos, ošetřit drobná poranění uvnitř nosu a tím zajistit celkovou regeneraci. Aloe vera výborně dezinfikuje, má antibakteriální a antivirové účinky, podporuje regeneraci a čištění.

Pro výrobu nosních kapek použijte šťávu či gel z aloe vera. Pokud pěstujete aloe doma, tak lze použít přímo čerstvou šťávu z umytého listu rostliny.

Před použitím aloe však nesmíte zapomenout na ředění vodou v poměru 2 : 1 (2 lžičky vody a jedna lžička aloe). Nosní kapky používejte v množství 3 až 4 kapky do každé nosní dírky, a to třikrát až pětkrát denně.

Sprej do nosu z rýmovníku

O účincích rýmovníku na nachlazení není pochyb. Výborně zabírá nejen na rýmu, ale také na bolest v krku. O tom, jak si tuto rostlinu vypěstovat doma, jsme psali zde. Z byliny si můžete mimo jiné připravit nosní sprej.

Co budete potřebovat

  • 10 lístků rýmovníku
  • 1 čajovou lžičku himalájské soli
  • 1/2 litru vody
  • sušené bylinky – konkrétně černohlávek a měsíček lékařský
  • glycerin
  • pár kapek vitaminu E

Jak na to

10 lístků rýmovníku rozdrtíte v hmoždíři s 1 čajovou lžičkou himalájské soli. Převaříte 1/2 litru vody, do horké vody vložíte sušené bylinky, přidáte rozdrcený rýmovník se solí a necháte 10 minut pod pokličkou louhovat.

Potom vše přecedíte přes plátýnko a necháte vychladnout. Do vychladlého odvaru přidejte lžíci glycerinu a můžete přidat i pár kapek vitaminu E. Základní recept je jen voda, sůl a rýmovník. Ostatní ingredience zvýší účinek nosního spreje.

Hotové kapky přelijte do vhodné lahvičky a používejte 3x denně v případě potíží. Před použitím protřepejte. V chladu sprej vydrží i několik měsíců. Pro výrobu spreje do nosu můžete použít i Vincentku, v tom případě vynechejte sůl. 

Nosní kapky z rakytníkového oleje

O raytníku se říká, že je to vitaminová bomba na nachlazení. Bobule obsahují celé spektrum vitaminů i minerálních látek, hojně obsahuje zejména vitamin C. Abyste vitamin C v bobulích zachovali, nesmíte je tepelně zpracovávat. Vyvarujte se také použití kovových nástrojů, které céčko v potravinách rovněž likvidují.

Na rýmu je nejlepší rakytníkový olej. Jak jej vyrobit, jsme psali zde. Do každé nosní dírky stačí aplikovat 3-4 kapky 3-5x denně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve