Vhodná strava může prodloužit život o několik let

 Zdraví 
14. července 2020 08:30 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Někteří lidé jedí maso každý den, a to není dobře Pixabay
Skutečně si můžete správným stravováním prodloužit život? Výsledky nové zdravotní studie vás překvapí a doufejme, že i dovedou k přehodnocení spotřeby masa a zeleniny.

Snažíte se konzumovat méně masa a více pečené zeleniny? Nová studie naznačuje, že upřednostňování zeleniny před červeným masem by mohlo být prospěšné pro vaše celkové zdraví. Podle nového výzkumu zveřejněného v American Journal of Clinical Nutrition by strava bohatá na maso mohla znamenat předčasnou smrt, konkrétně pro muže.

Za 22 let výzkumu zemřela polovina účastníků projektu

Opravdu důkladný výzkumný projekt trval celých 22 let. Za tu dobu díky špatným stravovacím návykům zemřela zhruba polovina účastníků výzkumu.

I když je jasné, že k některým úmrtím účastníků studie mohlo přispět mnoho faktorů, vědci zjistili, že muži, kteří jedli více než 230 gramů masa denně, měli o 23 procent vyšší pravděpodobnost, že v průběhu těchto dvou desetiletí zemřou.

Jen pro vysvětlenou, vyšší příjem bílkovin v mase nebyl významně spojen se zvýšeným rizikem předčasné smrti. Ani spotřeba proteinů v rybách, vejcích či mléčných výrobcích neovlivnila úmrtnost účastníků studie. Roli hraje totiž poměr masného proteinu  a rostlinného proteinu.

"Vyšší poměr živočišných bílkovin ve stravě a vyšší příjem masa byly spojeny se zvýšeným rizikem úmrtnosti," uvedli autoři ve svém závěru. To ale neznamená, že byste už nikdy neměli jíst maso. Místo toho je potřeba  zaměřit se na správný poměr mezi živočišnými a rostlinnými bílkovinami.

Více zeleniny, méně masa

"Není nutné úplně přestat jíst maso," sdělil hlavní autor studie Jyrki K. Virtanen. "Ale udržet to v rovnováze je důležité. Někteří lidé jedí maso každý den, a to není dobře.“

Takže pokud vyměníte pár hamburgerů s hovězím týdně za něco bez masa, a co si budeme povídat, hamburgery třeba s grilovanou zeleninou jsou opravdová dobrota, můžete brzy pozorovat na svém těle změny k lepšímu a ještě uděláte něco pro vlastní dlouhověkost.

Takže jděte do toho a začněte jíst tak, aby ve vaší stravě bylo vyvážené množství proteinů na bázi masa i těch ze zeleniny. Dále čtěte: Princip alkalické diety, její výhody i nevýhody.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve