Přichází doba měsíčku lékařského. Mast z něj pomůže od ekzému i hemoroidů

 Zdraví 
09. července 2020 09:06 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Měsíčková mast má široké využití JumpStory
Měsíček lékařský je považován za významné přírodní antibiotikum. Můžete jej užívat vnitřně i zevně. Teď v červenci je ideální doba pro sběr této léčivky. Tak si nezapomeňte udělat pořádnou zásobu. Z květů připravíte léčivý čaj i hojivou mast.

Pro léčivé účinky je nejlepší sbírat měsíčkový květ s kalichem, ale můžete sbírat i květ bez kalichu. Měsíček lékařský obvykle kvete od června do pozdního podzimu, ideální čas na sběr květů je však červenec a srpen. Sběr provádějte zásadně za suchého počasí, nejlépe pak v době mezi 10. až 11. hodinou dopolední.

Léčivé účinky

Měsíček lékařský je považován za významné přírodní antibiotikum. Vnitřně se nejčastěji používá ve formě měsíčkového čaje, který připravíte zalitím sušených květů. Jeho pravidelné pití je účinné proti některým bakteriím, virům a kvasinkám škodícím v zažívacím ústrojí. Pomáhá hojit onemocnění trávicího traktu (jako jsou záněty a vředy) a stimuluje vylučování žluči a činnost jater. Protože také podporuje pocení, je vhodný i při nachlazení. Je to významný antioxidant, zbavuje tělo volných radikálů a tím chrání buňky našeho těla před poškozením.

Při vnějším použití měsíčku je ceněný pro své dezinfekční, antibiotické a antiseptické účinky. Měsíčková mast léčí například plísňová onemocnění kůže. Nálev aplikovaný jako koupel úspěšně potlačuje i nepříjemné kvasinkové onemocnění reprodukčních orgánů. Masti a krémy s výtažkem měsíčku jsou obecně velice hojivé. Používají se na kožní záněty, menší poranění kůže, špatně se hojící jizvy, popáleniny, omrzliny, plísně, opruzeniny, bércové vředy, křečové žíly, lišej, některé typy ekzémů a při léčbě akné. Dobře fungují také na hemoroidy nebo křečové žíly, ale i zánět prsu, popraskané bradavky při kojení, bolavé klouby, angínu, proleženiny, podlitiny, popraskanou kůži či řezné rány.

Nespornou výhodou měsíčku je, že je velmi dobře snášen a běžně se u něj nevyskytují žádné vedlejší účinky či alergické reakce.

Měsíčková mast

Na měsíčkovou mast využijte čerstvě natrhané květy. Měly by mít plno řad okvětních lístků a sytě oranžovo-červenou barvu. Oranžovo-červená flavonoidní barviva jsou totiž nositeli účinných látek.

Co budete potřebovat

  • 500 g kvalitního domácího sádla
  • 4 hrsti květů měsíčku lékařského

Jak na to

Květy nasekejte na menší kousky a vložte do rozpuštěného sádla. Nechejte přejít varem a odstavte. Po zchladnutí dejte do lednice asi na 12 hodin. Po vytažení směs rozpustěte a přeceďte přes plátno. Nalijte do skleniček a uložte do lednice nebo na chladné, tmavé místo. Skvělou hojivou mast můžete vyrobit i z vlaštovičníku, jak jsme psali zde.

Sušte květy v tenké vrstvě

Je dobré si ale pár květů také nasušit, abyste si pak později mohli připravovat léčivý čaj. Květy sušte na lískách nebo sítech v tenkých vrstvách do 4 cm ve tmě nebo alespoň v šeru, protože UV záření ničí léčivé účinky. Pokud použijete umělé teplo, pak by teplota neměla překročit 50 °C. Po usušení skladujte v temnu a v dobře uzavřené nádobě.

Měsíčkový čaj

Tento čaj pijte při čištění krve, infekční žloutence, onemocnění jater, škrkavkách, průjmech, zánětu tlustého střeva, zlepšení trávení, opožděné či bolestivé menstruaci.

Do 1/4 litru vody dejte jednu vrchovatou lžičku sušené měsíčkové směsi (květ, list, stonek), přiveďte k varu a nechejte 5 minut vylouhovat. Preventivně užívejte 1 až 2 šálky čaje denně, při léčbě 3 až 4 šálky denně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47