Ráno je třeba doplnit tekutiny, čaj ani káva nedostatek vody v těle rozhodně nevyřeší

 Zdraví 
07. července 2020 09:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pití vody je pro lidské tělo nejpřirozenější Depositphotos
Protože v noci nepijeme, má náš organismus po ránu málo tekutin. Je třeba je doplnit hned při snídani, jinak nedostatek vody v těle přetrvává i v průběhu dopoledne. Černý čaj a káva má močopudné účinky a jejich ranní nebo dopolední pití problém nedostatku tekutin nevyřeší

Odborníci mají jasno. Ráno je nejlepší  pít čistou vodu. Pokud se vám podaří vypěstovat si návyk do dvanácté hodiny vypít přibližně litr tekutin, vaše tělo vám bude vděčné.

Čistá voda je základ

  • Základem pitného režimu by měla být čirá, nízce mineralizovaná pramenitá voda (150–400 mg/l).
  • Pitný režim můžete doplnit o ovocné a zeleninové šťávy, bylinkové a zelené čaje. Také ovocné a další nealkoholické nápoje mohou zpestřit váš pitný režim.
  • Omezte nebo úplně vynechejte alkohol, kávu a silné čaje.

Nemocní potřebují vody více

Při onemocnění organismu stoupají nároky na tekutiny. Ve vyšší míře je potřeba doplňovat tekutiny nejen při průjmech a zvracení, ale i infekcích horních cest dýchacích. Při nedostatečné hydrataci se hleny v dýchacích cestách zahušťují, což zvyšuje riziko komplikací.

Dohlédněte na děti

Děti, stejně jako staří lidé, nepociťují žízeň jako dospělí. Nápoje jim proto musíte důsledně nabízet a dohlédnout, aby je vypily. V aktovce školáka nebo batůžku předškoláka by nikdy neměla chybět láhev s vhodným nápojem a ovoce s vysokým obsahem vody. Speciálně o pitném režimu dětí jsme blíže psali zde.

Pijte pravidelně

Denní dávku tekutin si rozložte na celý den po menších dávkách. Den začněte sklenicí vlažné vody. První polovinu doporučeného množství tekutin je vhodné vypít během dopoledne. Pijte pravidelně, nečekejte na pocit žízně. Jestliže máte problém s dodržením pitného režimu, dejte si na pracovní stůl láhev vody, kterou byste měli vypít během dne

Příjem tekutin přizpůsobte situaci

Potřeba tekutin je ovlivněna i způsobem života, práce a tělesné aktivity. Při zvýšené tělesné námaze potřeba tekutin stoupá, hlavně u dětí. V průběhu horkého léta je potřeba tekutiny přijímat před, v průběhu i po fyzické námaze. Dospělý člověk může tělesnou námahou, hlavně v horkém prostředí, ztratit až 10 litrů vody za den.

Nepodceňte ani vlivy vnějšího prostředí. Například vysoká vlhkost vzduchu představuje pro organismus spolu s vysokou teplotou riziko přehřátí vzhledem ke snížené činnosti potních žláz ve vlhkém prostředí. Denní potřeba tekutin u dospělého člověka při 22 stupních Celsia je cca 22 ml/kg tělesné hmotnosti, při 37 stupních Celsia je to cca 38 ml/kg. Důsledné dodržování pitného režimu je nutné i v zimě, kdy většinu dne trávíme ve vytopených místnostech, tím trpí hlavně naše pleť a sliznice.

Projevy nedostatku tekutin

  • malátnost, ospalost, bolesti hlavy
  • suchá, bledá, málo vypjatá kůže
  • suché sliznice v ústech, zápach z úst
  • zapadlé, lesklé oči, kruhy pod očima
  • zvýšená tělesná teplota
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47