Možnosti, jak lze řešit pokleslá oční víčka

 Krása 
07. července 2020 07:39 / Hana Jordánová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Operace pokleslých víček se dělá v lokální anestezii Depositphotos
Pokleslá oční víčka přidávají roky a zhoršují vidění. Řešením je nová metoda odpaření nadbytečné kůže plazmou.

K poklesu víček, které patří díky neustálému mrkání a mhouření očí k vůbec nejnamáhanějším částem lidského těla, dochází vlivem stárnutí. V pokožce dochází k úbytku kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové. V důsledku toho ztrácí kůže svou přirozenou pevnost i pružnost.

Kromě vrásek na obličeji jsou tyto změny nejvíce patrné na pokleslých očních víčkách, což způsobuje, že jedinec vypadá starší, než ve skutečnosti je. Zároveň má ale i mnohem horší periferní vidění a často trpí zvýšenou citlivostí a únavou očí. Na vině je dílem genetika, celková konfigurace obličeje, ale i také styl života (alkohol, kouření apod.). V některých případech je vhodná i operace dolních víček, jelikož se zde mohou vytvářet nevzhledné váčky. Ne každá žena se s touto skutečností ale dokáže vyrovnat. Obracejí se proto na plastické chirurgy. Problémy s víčky mohou signalizovat i některé nemoci (např. endokrinologické), proto je vždy vhodné konzultovat je s lékařem.

Plastická operace

Plastická operace očních víček je metodou, jak tento problém odstranit. Počet neboli operací víček zažívá celosvětový nárůst a v plastické chirurgii, která mimochodem 15. července slaví svůj Světový den, patří k vůbec nejžádanějším výkonům. A jak potvrzují lékaři, tvoří více než třetinu zákroků plastické chirurgie.

Operace očních víček je kosmetická úprava očních víček, při které se odstraní kožní nadbytek horních nebo dolních očních víček včetně tukových váčků. Ty jsou příčinou unaveného vzhledu. Operace očních víček se běžně provádí v místním znecitlivění, většinou trvá okolo jedné hodiny. Na horních víčkách se provádí řez, takže musíte počítat s následnou jizvou. Řez je ale veden tak, aby byl skryt v kožním záhybu víčka. Stehy jsou odstraněny do 10 dnů po operaci, což lze i označit za dobu rekonvalescence. V prvních dnech po operaci očních víček mohou víčka lehce otékat a mohou se vytvořit modřinky, které ale do týdne zmizí. Po týdnu se už ženy mohou začít i líčit. Jizvičky se stanou během několika týdnů prakticky neviditelnými.

Bez operace

Některé ženy se ale operaci ze strachu z klasického chirurgického zákroku odmítají. I tady existuje řešení. Nabízí se totiž možnost nechirurgického liftingu očních víček na bázi odpaření kůže plazmou. Kůže se tak velmi rychle zhojí. Zákrok se provádí po místním znecitlivění anestetickým krémem, trvá přibližně 10–30 minut, dle rozsahu.

Po zákroku přetrvává několik dní citlivost, zarudnutí a otok ošetřené oblasti.  Vytvoří se drobné hnědé stroupky, které se během jednoho týdne odloučí. Efekt smrštění kůže je viditelný již během zákroku, konečný efekt posuzujeme asi za jeden měsíc. K dosažení optimálního výsledku je možné zákrok s minimálním odstupem 4–6 týdnů opakovat.

Rozhodně by ale měla být mezi zákroky pauza alespoň půl roku. Pro zdárný výsledek je nutné důsledně dodržovat pokyny lékaře, týkající se následné péče, aby se kůže dobře a hezky zahojila.

Věděli jste, že

  • Plastiku očních víček lidé podstupují nejen „kvůli kráse“, i když právě touhu po hezčím a mladším vzhledu jim tyto zákroky plní. Bývá to ale i proto, že pociťují únavu, trápí je slzení očí, rozostřené vidění, bolí je hlava nebo jim zúžené zorné pole začíná vadit třeba při řízení auta.
  • Operace víček patří dnes (vedle liposukce a zvětšení prsou) mezi nejvyhledávanější estetické zákroky plastické chirurgie. Podstupují je nejčastěji ženy mezi 40. a 60. rokem, výjimkou však nejsou ani mladší pacientky a muži. Kromě věku ovlivňuje vzhled očního okolí také dědičnost, genetika, životospráva, vhodná  kosmetická péče a životní styl.
  • První estetická operace horních víček se uskutečnila už v roce 1906. Ve 20. letech minulého století pak následovalo první odsátí tuku. Plastické operace jsou někdy nutné i u dětí, více čtěte zde
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47