Pravidelná meditace má pozitivní vliv na každodenní život. Naučte se ji praktikovat

 Zdraví 
09. července 2020 07:18 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Meditace snižuje stres  Jumpstory
Mnoho lidí si myslí, že meditace souvisí spíše s náboženstvím. Ne vždy tomu musí tak být. Díky meditaci si odpočine vaše mysl. Během ní věnujete svůj čas pouze sami sobě. Zjistěte, jak ji začít praktikovat, aby vám prospěla.

Prožíváte častý stres a neustále někam spěcháte? V takovém případě trpí nejen vaše mysl, ale i tělo. Měli byste se naučit každý den odpočívat. Pomůže vám s tím právě meditace, díky které na chvíli vyhodíte všechny své starosti z hlavy pryč. Zabere vám to pouze několik minut denně.

Jak vám prospěje každodenní meditace?

Prožíváte každodenní stres a nedokážete se uvolnit? Během meditace se učíte uvolnit celé tělo. Díky ní dokážete uvolnit napětí, které v sobě držíte. Podle některých studií praktikování meditace snížilo lidem po osmi týdnech hladinu kortizolu. Jde o stresový hormon, jehož hladina se zvyšuje při napětí a stresu.

Meditací porozumíte více svému tělu, budete naslouchat pocitům a emocím, takže se lépe zvládnete vyrovnat s úzkostí. Pokud trpíte nějakou psychickou poruchou, pravidelně prováděná meditace by měla zmírnit její projevy.

Meditace má také velmi pozitivní vliv na zdravý spánek. Díky ní se uklidníte, vyženete všechny myšlenky z hlavy ven a budete schopní brzy usnout. Pokud v noci špatně spíte a přemýšlíte, že začnete brát prášky na spaní, nejprve zkuste meditovat. Zjistěte, jakými dalšími způsoby můžete bojovat s nespavostí. Po probuzení navíc nebudete podráždění a budete mít více energie.

Začněte meditovat

Nejprve se pohodlně usaďte na libovolné místo. Můžete si i lehnout, ale při poloze vleže hrozí, že usnete. Následně zavřete oči a klidně dýchejte. Myšlenky směřujte ke svému dechu. Neovlivňujte ho, ale pouze pozorujte.

Poté přeneste pozornost k nohám. Věnujte pozornost svým chodidlům, lýtkům, holením a nakonec i stehnům. U každé části nohou se zastavte a snažte se ji vědomě uvolnit. To stejné proveďte s třísly, pohlavními orgány, břichem, hrudníkem, rukami, krkem a nakonec hlavou i obličejem. Nemusí se vám to povést hned napoprvé, chce to trpělivost.

Pokud vám předchozí metoda nebude vyhovovat, můžete si pouze pustit meditativní hudbu a upnout své myšlenky k ní. Snažte se opravdu na nic nemyslet. Tělo nechte uvolněně ležet. Namísto poslechu hudby si můžete představit, že se nacházíte na vámi vysněném místě. Někdo si rád představuje, že sedí v lese a jiný na pláži.

Nakonec si začněte postupně uvědomovat jednotlivé části svého těla. Zahýbejte konečky prstů na rukou a na nohou. Otočte hlavou na obě strany a nakonec pomalu otevřete oči. Možná ještě chvíli ucítíte příjemné uvolnění.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008