Vápníková bomba zvaná makové mléko
Mák patří mezi výživné a nutričně velmi cenné potraviny. Semena máku obsahují 20 % bílkovin, 40 – 50 % tuků a skoro 5 % vlákniny. Mák patří mezi velmi zdravé kalorické potraviny, 100 g máku obsahuje zhruba 2150 kJ. Z vitamínů je hojně zastoupen vitamín E, který má nezastupitelné místo v prevenci srdečně-cévních onemocnění, je důležitý pro mužskou i ženskou plodnost. Vitamín E dále mírní negativní příznaky menopauzy a udržuje pokožku zdravou a pružnou.
Ještě zajímavější je však rekordní obsah vápníku, který strčí mnohonásobně do kapsy mléko i výrobky z něj. 100 g máku obsahuje až 1400 mg vápníku (více než je doporučená denní dávka)! Stejné množství středně tučného bílého jogurtu nabídne pouhých 160 mg, tučný tvaroh 360 mg a oblíbený eidam okolo 800 mg vápníku. (Obsah šťavelanů, které v některých rostlinných zdrojích vápníku zhoršují jeho vstřebávání, není u máku pravděpodobně příliš významné.)
Kravské, ale i jiné mléka živočišného původu obsahují tzv. kasein. Kasein je hlavní bílkovina, kterou mléko obsahuje a její podíl činní až 80 %. A právě kaseiny se stále častěji stávají příčinou alergie na mléko. Navíc čím dál víc se mluví o tom, že kasein zpomaluje metabolismus buněk a zahleňuje tělo. Makové mléko je naopak velmi vhodná a zdravá alternativa nejen pro ty, co trpí alergií na živočišné mléko.
Makové mléko je na rozdíl od kravského (kyselinotvorného) zásadité. To znamená, že uleví vašemu organizmu od překyselení.
Mák má velmi pozitivní účinky na kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Působí na jejich pevnost a pružnost.
Výzkumy prokázaly, že konzumace máku nebo produktů z máku působí i jako prevence proti rakovině.
Makové mléko obsahuje spoustu vitamínů a minerálů jako např.: železo, hořčík, draslík, fosfor a taky velmi hodnotný antioxidant – vitamín E.
Recept na makové mléko
Potřebujete: 150 g máku, 750 ml vody
Postup: Celý mák důkladně propláchneme (v sítku) a přes noc namočíme do 750 ml vody. Ráno vše nalijeme do mixéru (voda je našedlá) a mixujeme na nejvyšší otáčky, dokud nebude tekutina bílá. Takto rozmixované „mléko“ přecedíme přes velmi jemné sítko a je hotovo. (Zbytky rozmixovaného máku nejsou nutričně příliš hodnotné ani chutné.)