Otrava sluncem není běžné spálení kůže. Jak rozpoznat její příznaky

 Zdraví 
10. července 2020 13:06 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kůži si můžete spálit sluncem tak, že se vám vytvoří puchýře  Shutterstock
Většina lidí si několikrát během svého života spálila kůži slunečními paprsky. Běžné spálení se projevuje citlivostí pokožky a jejím zrudnutím. Otrava sluncem je mnohem závažnější. Pokud se dostatečně neléčí, hrozí riziko vzniku rakoviny kůže. Jak se otrava sluncem projevuje a jak jí předejít?

Závažné spálení pokožky UV zářením byste neměli brát na lehkou váhu. Pokud ho doprovází kromě pálení kůže další příznaky, nejde o běžné spálení sluníčkem. Náchylnější jsou na něj lidé se světlým pigmentem, ale ani lidem s tmavší pokožkou se nemusí otrava sluncem vyhnout.

Jak poznáte otravu sluncem?

Otravu sluncem lze rozpoznat poměrně snadno. Při běžném spálení vám pokožka pouze zrudne. Pokud jste z opalování získali otravu sluncem, přepadne vás zvýšená teplota či horečka. Může vám být celkově nevolno. Postihnout vás mohou závratě, bolesti kloubů, zmatení, bolesti hlavy, zimnice, otoky kůže či dehydratace.

Výjimkou nejsou ani puchýře na kůži a rozsáhlé popáleniny. Když vám tyto příznaky přetrvávají více než dva až tři dny, vyhledejte lékaře. Opravdu nejde o žádnou banalitu. Léčba otravy sluncem může trvat až několik týdnů.

Jak léčit otravu sluncem?

V první řadě byste vůbec neměli chodit na slunce. Pokud musíte vyjít ven, zahalte se oblečením. Vypijte několik litrů vody denně. Vyhněte se sladkým šťávám, ale pijte opravdu jen vlažnou vodu. Nijak se nenamáhejte, pouze odpočívejte. Pokud nemáte na pokožce rozsáhlé popáleniny či puchýře, můžete se mazat aloe vera gelem. Zklidňuje pokožku, která se rychleji zahojí. Od bolesti vám může ulevit ibuprofen či aspirin.

Jak se vyhnout otravě sluncem?

Otravě sluncem se vyhnete tak, že předejte spálením pokožky. Spálit se slunečními paprsky v létě bohužel můžete už do patnácti minut. Proto v horkém počasí nikdy nevycházejte ven bez ochranného krému. Měli byste se mazat přípravky s minimálním ochranným faktorem 30.

Pokud máte světlou pokožku, která je více náchylná na spálení, měli byste používat krém s ochranným faktorem 50. Nezapomeňte na pokrývku hlavy a ideálně nevycházejte ven během poledne, kdy slunce pálí nejvíce. Opravdu ochranu před sluncem nepodceňujte, můžete se vám to vymstít. Dále čtěte: Naučte se sluneční paprsky využít ve svůj prospěch.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve