Rostlina budoucnosti. Připravte si z ní vitaminovou bombu na vrásky i imunitu

 Krása 
30. září 2018 08:16 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rakytník je nazýván rostlinou budoucnosti Shutterstock
Rakytník je bylina budoucnosti. Umí vyhladit vrásky a dokáže bojovat s akné. Udělejte si olejový základ, který můžete používat vnitřně i do krému.

Odborníky je považován za rostlinu budoucnosti. Není totiž pouze okrasným keřem, který pravidelně vídáte na procházkách či cestách do práce. Pro vysoký obsah vitaminu C bývá právem označován jako citroník severu. Kromě „céčka“ rakytník obsahuje vitaminy A, řadu béček (B1, B2, B3, B6, B9), dále vitaminy D, E, K, P a mnoho dalších látek prospěšných tělu. 

Účinky rakytníku na pleť

Rakytník se v posledních letech velice hojně využívá i v kosmetickém průmyslu. Regeneruje pleť, díky vysokému množství vitaminu C vyhlazuje vrásky, prospívá přesušené a dehydrované pleti, díky svým baktericidním účinkům pomáhá mladé pleti v boji se zanícenými pupínky či akné, léčí popáleniny. Olej urychluje růst vlasů, zpevňuje je a zamezuje jejich vypadávání. Tuto bombu můžete mít i doma, a to v podobě výluhu.

Olejový výluh

  • 2 hrsti rakytníkových plodů
  • 1 dcl kvalitního za studena lisovaného oleje

Postup

Kuličky omyjte, nadrťte je vidličkou na malé kousky a nechejte několik dnů volně na talíři. Občas je vidličkou provzdušněte, aby nezačaly plesnivět. Po této době smíchejte rakytník s olejem tak, aby byly všechny kousky ponořené. Směs uzavřete a uložte na tmavé místo v pokojové teplotě. Každý den s lahvičkou krátce zatřepte. Takto skladujte měsíc, občas s lahvičkou zatřepejte. Pak přeceďte nejprve přes sítko, potom přes jemné plátno.

Vlastní rakytníkový krém

Takto získáte výluh, který můžete přidat do krému nebo si vyrobte vlastní krém tím, že výluh smícháte s kokosovým olejem nebo bambuckým máslem.

Na imunitu

Pokud chcete rakytníkový olej užívat na podporu imunity, užívejte třikrát denně jednu čajovou lžičku. Zbytek oleje skladujte na tmavém a chladném místě. Na imunitu si také můžete připravit úžasný nápoj z kurkumy. Návod, jak na to, najdete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve