Fronty na cokoliv byly fenoménem socialistické doby

 Retro 
22. července 2020 14:58 / Mirka Malá
  27
📷
3 fotografie v galerii
Fronty vzešly z neschopnosti socialistického hospodářství ČT
Představte si, že potřebujete koupit něco tak základního, jako je třeba maso nebo ovoce. Abyste ale tyto základní komodity v dobách socialismu sehnali bez známostí, museli jste vystát pořádnou frontu.

Přesně tak, fronty na cokoliv byly fenoménem socialismu. Vznikly proto, že byl velmi výrazný rozdíl mezi poptávkou a nabídkou.

Bez front se neobešel ani nákup základního zboží

Je to tak. Většina zboží za socialismu byla nedostatkovým, a to dokonce trvale. Týkalo se to dokonce takových základních potravin, mezi něž patřila vejce, máslo, maso či již zmiňované ovoce a zelenina.

O dalším zboží ani nemluvě. Osmdesátá léta se nechvalně proslavila dokonce tím, že byl trvalý a vážný nedostatek hygienických potřeb, od toaletního papíru až po dámské hygienické potřeby.

A co potom třeba náhradní díly do automobilů, elektronika nebo něco dnes tak běžného, jako jsou například jízdní kola. Nic z toho zkrátka nebylo na trhu v dostatečném množství.

Některé potraviny byly dodávány jen v určité dny

Dnes si něco takového nedokážeme vůbec představit. V současné době si můžeme vzpomenout klidně pozdě večer, že si chceme nebo potřebujeme doplnit ledničku nějakou potravinou, kterou si pořídíme v blízkém supermarketu nebo večerce bez potíží za pár minut.

V socialistickém hospodářství tomu ale tak nebylo. Některé potraviny se do obchodů dodávaly jen v určité dny v týdnu, protože jich socialistická ekonomika zkrátka nedokázala vyprodukovat tolik, aby byly k dostání stále.

I to byl důvod, proč se všude tvořily fronty. Ve čtvrtek přeci do masny měli dodat vepřové, takže je potřeba se postavit do fronty hned brzy ráno. To samé platilo i pro prodejny s ovocem a zeleninou a dokonce i pro knihkupectví. Ani kvalitní literatury totiž socialistická ekonomika nedokázala vytisknout dostatek.

Vláda fronty popírala

Přestože si vládní představitelé byli dobře vědomi toho, že nedokáží fakticky řádně zásobovat obyvatelstvo, existence front byla oficiálně popírána. Přitom fronty bylo nemožné přehlédnout. Kvůli špatnému hospodaření tak socialistická vláda prakticky vytvářela podmínky pro všemožné kšeftování a ne nadarmo se říkalo, že vedoucí jednotlivých obchodů jsou nejbohatšími lidmi socialistického Československa.

Přesto vláda fronty v oficiálních dokumentech vydávala za různá hnutí, samozřejmě především ta mírová. Jak jinak by se taky za studené války dal ubránit mír, než ve frontě na banány. Dále čtěte: Za socialismu se o škodlivosti cigaret nemluvilo, zahraniční značky fungovaly jako velmi účinný úplatek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve