Zbavte se nadměrného pocení. Víme, co vám dokáže pomoci

 Zdraví 
04. října 2018 11:40 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nadměrné pocení není jen estetický problém Depositphotos
Mohlo by se zdát, že jde o problém ryze letní. Ale všichni dobře víme, že opak je pravdou. Zvlášť v chladných měsících, kdy se musíme hodně oblékat a pak hodiny trávíme v přetopených místnostech, je problém velice rychle na světě.

Nepříjemný odér dokáže pěkně znepříjemnit den nejen nám samotným, ale hlavně celému okolí. Nedejbože, pokud by se měl problém opakovat. Jestliže vás nadměrné pocení trápí, zaměřte svůj zrak na další řádky, pomůžeme vám.

Šalvěj lékařská

Snad nejznámější bylina, která proti nadměrnému pocení opravdu funguje. Má antibiotické účinky, proto se užívá při onemocnění močových cest, zažívacího traktu a při gynekologických zánětech.

Chcete-li šalvěj využít na pocení, uvařte si čaj: na jeden hrnek čaje stačí jedna lžička sušené bylinky, nechte deset minut louhovat, přecedďte a pomalu vypijte. Listy šalvěje se dají využít také jako nálev proti pocení rukou. Do odvaru ze šalvěje přidejte trochu octa a ponořte do něj ruce. Nechte chvíli působit a osušte. 

Dubová kůra

Sbírá se pouze z mladých stromů na jaře určených k vykácení. Už od starověku je oblíbeným léčivem. Je vhodná při léčení omrzlin, popálenin a zánětů sliznic. Mírní svědivé vyrážky, působí i proti nadměrnému pocení a samozřejmě na hemoroidy, kde stahuje a mírní tak bolest. Lze z ní připravit skvělou koupel proti pocení. Do jedné koupele nalijte odvar z kila dubové kůry a vydržte ve vaně alespoň po dobu 20 minut.

Jedlá soda

Doma ji má snad každý, a pokud ne, skočte si do obchodu, stojí jen pár korun a mají ji prakticky všude. A službu udělá obrovskou. Stačí, když malé množství jedlé sody nanesete do podpaží. Koupel ve vodě s přidáním trochy jedlé sody zase pozitivně účinkuje proti pocení nohou. Potíte-li se od hlavy po paty, pak si koupel s jedlou sodou ordinujte každý večer. Uvidíte, že vaše potící problémy začnou velmi rychle ustupovat.

Kukuřičný škrob

Po každé koupeli či sprše stačí škrobem trochu zapudrovat dlaň a rozetřít pudr na oholené podpaží, v případě potřeby i na nohy. Pro ten samý účel můžete využít i škrob bramborový, případně obyčejný dětský pudr, který se dá koupit v každé drogerii.

Listy vlašského ořechu

Je jich teď všude kolem požehnaně. Využijte je! Listy mají antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Nálev z listů dezinfikuje, používá se jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní, omývá se jím akné, záněty kůže a opruzeniny. Lidová medicína ho doporučuje k zastavení krvácení třeba při zánětech trávicího ústrojí se sklonem ke kapilárnímu krvácení. Ořešák se také přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou. Vlašské ořechy toho však umí mnohem víc - vyzkoušejte jejich zázračné účinky.

Jablečný ocet

Zkuste přidat dvě lžíce jablečného octa do sklenice vody a tu vypít. Nejlépe ráno nalačno a toto opakujte několik dní po sobě jdoucích. Případně můžete i přidat hrneček jablečného octa do napuštěné vany a dopřát si osvěžující koupel. Jablečný ocet umí eliminovat nepříjemné pachy a zamezuje nadměrnému pocení.

Témata: pocení, škrob, soda, šalvěj
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008