Připravte si lahůdky z trnek. Posílí imunitu a chrání před virózami

 Recepty 
30. září 2018 15:15 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Trnky teď můžeme sbírat prakticky kdekoliv Depositphotos
Roste jich všude plno, dalo by se i říci, že se letos přemnožily. Trnky jsou skvělým zdrojem vitaminu C. Navíc je to neskutečně silný posilovač imunity a pokud je budeme teď užívat, nemá podzimní únava jedinou šanci. Navíc si z nich můžeme vyrobit spoustu dobrot.

Trnky se sice dají sklízet už koncem léta. Mnohem lepší je však pustit se do sběru až v čase prvních mrazíků, což je právě teď. Teprve v tento čas totiž ztrácejí svou trpkou chuť.

Pro chuť i léčení

Za dob našich prababiček byly trnky jídlem chudých lidí. Děti si je opékaly dokonce na ohni. Skvělé jsou pochopitelně i v případě, že si je necháme vypálit v palírně. Kromě plodu je možné sbírat i květ trnky, ale na ten si budeme muset počkat zase až do jara.

 

Pokud bychom si teď chtěli nasušit plod trnky, pak je nutné tak učinit ideálně ve stínu a na dobře větraném místě. Lepší je v tomto případě sušit umělým teplem, nejlépe v sušičce, ale můžeme pro tento účel využít i obyčejnou troubu. Avšak s jednou podmínkou - teplota nesmí přesáhnout 40 °C. Dobře usušené plody jsou tvrdé, mají nakyslou, trpkou a svíravou chuť. Trnky se užívají především při průjmu a také pro zvýšení imunity nebo v období zvýšeného stresu.

Ochutnejte trnky ve víně

Přísady:

  • 1 kg trnek
  • 700 g cukru
  • 1 sklenice bílého vína

Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Můžeme použít i zdravější třtinový cukr. Zalijeme je bílým vínem, sklenice uzavřeme a sterilizujeme 15 minut při teplotě 85 stupních Celsia.

Nejlepší trnkový likér

Přísady:

  • 3 kg trnek
  • 2 l vodky
  • několik  jader z trnkových pecek
  • několik kousků skořice
  • 1 a ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 15 ks hřebíčku
  • 1 kg cukru
  • 6 hrníčků vody

Trnky očistíme, rozmačkáme a vložíme do pětilitrové nádoby, spolu s trnkovými jádry, skořicí, muškátem a hřebíčkem. Zalijeme vodkou, až jsou trnky zcela ponořeny. Necháme měsíc stát, občas ale důkladně protřepeme. Po měsíci svaříme vodu s cukrem na sirup, necháme vychladnout. Scedíme trnky a vymačkáme. Smícháme se sirupem. Necháme alespoň do druhého dne sedimentovat. Na dně se usadí kal. Likér stáhneme hadičkou do lahví. Podobně si likér můžete připravit i z brusinek.

Vynikající trnkový kompot

Přísady:

  • 1 kg trnek
  • 750 g cukru
  • 1 citron
  • 4 – 5 hřebíčků
  • kousek skořice
  • ½ l vody

Ve vodě svaříme cukr s kořením, přidáme vyzrálé omyté trnky a krátce povaříme. Koření vyjmeme a přidáme citronovou šťávu. Trnky vybereme děrovanou naběračkou, vložíme do malých sklenic a přelijeme nálevem, v němž se vařily. Sterilizujeme je 15 minut.

Lahodná trnková marmeláda

Přísady na 4 sklenice:

  • 1 kg vypeckovaných trnek
  • ½ l vody (marmeláda chutná ještě lépe, pokud přidáme místo vody ½ l jablečného moštu)
  • 1 kg cukru

Trnky rozvaříme do měkka s vodou a protřeme přes síto – tím se zbavíme nepříjemných šlupiček. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Teplou marmeládu dáme do sklenic a otočíme víčkem dolů, aby se nezkazila. Marmeláda vynikne v jemně sladké roládě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod