Připravte si lahůdky z trnek. Posílí imunitu a chrání před virózami
Trnky se sice dají sklízet už koncem léta. Mnohem lepší je však pustit se do sběru až v čase prvních mrazíků, což je právě teď. Teprve v tento čas totiž ztrácejí svou trpkou chuť.
Pro chuť i léčení
Za dob našich prababiček byly trnky jídlem chudých lidí. Děti si je opékaly dokonce na ohni. Skvělé jsou pochopitelně i v případě, že si je necháme vypálit v palírně. Kromě plodu je možné sbírat i květ trnky, ale na ten si budeme muset počkat zase až do jara.
Pokud bychom si teď chtěli nasušit plod trnky, pak je nutné tak učinit ideálně ve stínu a na dobře větraném místě. Lepší je v tomto případě sušit umělým teplem, nejlépe v sušičce, ale můžeme pro tento účel využít i obyčejnou troubu. Avšak s jednou podmínkou - teplota nesmí přesáhnout 40 °C. Dobře usušené plody jsou tvrdé, mají nakyslou, trpkou a svíravou chuť. Trnky se užívají především při průjmu a také pro zvýšení imunity nebo v období zvýšeného stresu.
Ochutnejte trnky ve víně
Přísady:
- 1 kg trnek
- 700 g cukru
- 1 sklenice bílého vína
Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Můžeme použít i zdravější třtinový cukr. Zalijeme je bílým vínem, sklenice uzavřeme a sterilizujeme 15 minut při teplotě 85 stupních Celsia.
Nejlepší trnkový likér
Přísady:
- 3 kg trnek
- 2 l vodky
- několik jader z trnkových pecek
- několik kousků skořice
- 1 a ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 15 ks hřebíčku
- 1 kg cukru
- 6 hrníčků vody
Trnky očistíme, rozmačkáme a vložíme do pětilitrové nádoby, spolu s trnkovými jádry, skořicí, muškátem a hřebíčkem. Zalijeme vodkou, až jsou trnky zcela ponořeny. Necháme měsíc stát, občas ale důkladně protřepeme. Po měsíci svaříme vodu s cukrem na sirup, necháme vychladnout. Scedíme trnky a vymačkáme. Smícháme se sirupem. Necháme alespoň do druhého dne sedimentovat. Na dně se usadí kal. Likér stáhneme hadičkou do lahví. Podobně si likér můžete připravit i z brusinek.
Vynikající trnkový kompot
Přísady:
- 1 kg trnek
- 750 g cukru
- 1 citron
- 4 – 5 hřebíčků
- kousek skořice
- ½ l vody
Ve vodě svaříme cukr s kořením, přidáme vyzrálé omyté trnky a krátce povaříme. Koření vyjmeme a přidáme citronovou šťávu. Trnky vybereme děrovanou naběračkou, vložíme do malých sklenic a přelijeme nálevem, v němž se vařily. Sterilizujeme je 15 minut.
Lahodná trnková marmeláda
Přísady na 4 sklenice:
- 1 kg vypeckovaných trnek
- ½ l vody (marmeláda chutná ještě lépe, pokud přidáme místo vody ½ l jablečného moštu)
- 1 kg cukru
Trnky rozvaříme do měkka s vodou a protřeme přes síto – tím se zbavíme nepříjemných šlupiček. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Teplou marmeládu dáme do sklenic a otočíme víčkem dolů, aby se nezkazila. Marmeláda vynikne v jemně sladké roládě.