Chová se váš muž divně? Možná je v přechodu

 Zdraví 
27. září 2018 15:34 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
I mužům s přibývajícím věkem klesá hladina testosteronu Internet
Myslíte si, že muži nemají přechod? Tak jste na omylu. I muži, stejně jako ženy, procházejí obdobím hormonálních změn. Jak se to projevuje?

Možná, že se váš protějšek v poslední době začal chovat poněkud jinak. Je podrážděnější, unavenější, přibírá na váze nebo naopak chytil tzv. druhou mízu a lákají ho mladší ženy. Pokud je mu mezi 50 a 60 lety, pak je dost možné, že prochází přechodem čili andropauzou.

Přechod je mírnější

Oproti ženám bývá mužský přechod nejenom v pozdějším věku, bývá však mnohem pozvolnější, pokles hormonů bývá jenom o jedno až dvě procenta ročně. Že jsou na tom tedy muží lépe? Pak vězte, že těch plusů je ještě více. Zatímco žena po dokončení menopauzy už nemůže přivést na svět dítě, u mužů schopnost plodnosti nijak neklesá.

Když to nejde

Ale abychom zmínili i ty minusy. V období andropauzy mají muži velmi často problémy s erekcí a prostatou. A stejně jako u žen dochází vlivem hormonálních změn k redistribuci tuků a s tím spojenému přibývání na váze. Ze zdravotních komplikací mužům i ženám hrozí osteoporóza a srdeční potíže. Stejně tak se i u mužů mohou objevit prudké výkyvy nálad a návaly horka. Ty se dají zmírnit například speciálním cvičením, které mohou absolvovat ženy i muži. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Druhá puberta

Muži chytají v přechodu takzvanou druhou pubertu. Často se v tomto období vracejí skutečně do mladistvých let, kdy se snaží dohnat, co dřív nestihli. Láká je adrenalin, pokukují po mladších ženách, a dokonce jim někdy také podlehnou a opouští stávající partnerku. To je první extrém.

Jako Superman

Ten druhý zase je, že najednou chytnou druhý dech a vrhají se s velkou vervou do práce. Nezřídka se z nich stávají workoholici, kteří se honí za úspěchem a touhou něčeho v životě dosáhnout. Pomůže změna životního stylu i přírodní doplňky stravy.

Léčba ano, ale...

U závažnějších případů lze i mužům nasadit hormonální léčbu, ale ta není pro ně moc bezpečná, protože zde hrozí větší riziko vzniku nádorů. Na druhou stranu právě muži v tomto věku a období dost často bojují s rakovinou prostaty, která vzniká právě poklesem testosteronu. S mužským přechodem lze také bojovat změnou životního stylu.

Změna stylu

V první řadě by měl váš protějšek začít s nějakou pravidelnou fyzickou aktivitou. Pokud kouří, měl by na tuto neřest rychle zapomenout, stejně tak jestli si rád dopřává tučnou a příliš mastnou stravu. O snížení případné nadváhy ani nemluvě. Jídlo by mělo být naopak bohaté na vitaminy A, C, E a skupiny B i minerály jako například magnesium, zinek, mangan a selen. Lze sáhnout i po doplňcích stravy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47