Nemůžete se po tréninku ani pohnout? Zkuste najít příčinu

 Ostatní 
25. září 2018 15:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Někdy mohou svaly bolet z přetažení, jindy kvůli zranění Internet
Znáte to. Jdete večer do fitka nebo během dne a ráno se probudíte doslova jako „rozlámaní“. Někdy se tato bolest objeví už na druhý den, jindy až několik dnů po tréninku, ale můžete se stát, že vás sval začne bolet už během cvičení. Co z toho je ještě v pořádku a která bolest už je na konzultaci s lékařem?

Měly by bolet při nebo po cvičení svaly? V některých případech je to v pořádku, jindy ale je potřeba hledat tu správnou příčinu.

Na druhý den

Jestli se někdy probudíte s tím, že skutečně cítíte každý sval v těle, je to známkou toho, že se tělo adaptuje na předchozí trénink. Dalo by se říci, že tento stav bolesti je zcela běžně žádaný, protože víte, že jste něco skutečně dělali. Běžně bolest odezní během dne, někdy to může trvat až tři dny. Nicméně měli byste brát v potaz fakt, že to, že vás bolí svaly, vám tělo dává najevo, že potřebuje chvíli čas na regeneraci a chvíli na adaptaci. Pokud budete pravidelně cviky opakovat, za čas zjistíte, že svaly už vás nebolí. Teprve pak můžete zařadit náročnější cvičení.

Opožděná bolest

Někdy se stává, že vás tělo začne bolet i dva až tři dny po cvičení. Často jde o nepříjemnou hlubokou bolest, která se objeví hlavně u začátečníků. Může se stát, že třeba nezvednete ruku nebo vás každé posazení bude hodně bolet. Trvat to přitom může 3 dny u trénovaných, ale také déle než týden u netrénovaných osob. V tomto případě není ještě nutná návštěva lékaře, jenom dejte tělu čas na regeneraci.

Při zranění

Zcela jinou kapitolou je bolest, která vás postihne v důsledku zranění. Ta se objevuje již při cvičení a velmi často je na vině nesprávná technika cviků. Tato bolest již způsobuje neschopnost vykonávat běžné činnosti a vyžaduje ledování a konzultaci s doktorem.

Hlavně nespěchat

Jestli teprve s nějakým druhém sportu začínáte nebo naopak se k němu vracíte po delší pauze, pak skutečně nespěchejte. Začněte zvolna a postupem času si přidávejte zátěž. Pokud to totiž hned napoprvé přeženete, může se stát, že vás bolest doslova paralyzuje na několik dalších dnů či týden a vás to spíše jenom odradí od dalšího tréninku. Nezapomínejte také na protažení celého těla, ať už formou jógy nebo třeba strechingu.

Když to přeženete

Pokud vás přeci jen postihla po cvičení velká bolest, není nutné hned skládat zbraně. Zapojte lehká cvičení, jako je vyklusávání, jízda na kole či chůze. Ta je pro tělo velmi prospěšná. Hlavně nechoďte nikdy přes úpornou. Zajděte si klidně na masáž nebo si dopřejte horkou vanu na uvolnění svalů. Kupte si také speciální doplněk stravy na urychlení regenerace svalů.

Kvalitní strava

Protože tělo regeneruje, potřebuje k tomu dostatek živin v podobě bílkovin. Bílkoviny jsou potřebné pro růst a regeneraci svalů. Nezapomeňte proto konzumovat dostatek stravy bohaté na bílkoviny v kombinaci se sacharidy. Zkuste třeba proteinové doplňky, které pomáhají i hubnutí. K čemu jsou dobré a pro koho jsou vhodné, se dozvíte zde. Svaly se skládají ze dvou třetin z vody. Proto nezapomínejte na pitný režim i během cvičení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008