Naučte se v obchodě bezpečně poznat, zda je vodní meloun zralý a šťavnatý

 Ostatní 
06. července 2021 17:11 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Žlutá skvrna na melounu je známkou zralosti  Depositphotos
Chuti zralého vodního melounu odolá málokdo. V létě každého skvěle osvěží. Velkým zklamáním pro vás může být, když si ho koupíte, nakrájíte, ochutnáte a zjistíte, že není dostatečně zralý a dobrý, jak jste očekávali. Nepříjemné situaci můžete přejít tím, že si vyberete v obchodě správný meloun. Zjistěte, jak na to.

Meloun má v sobě spoustu vody, jde o ideální pokrm do horkých letních dní. Obsahuje mnoho přírodních antioxidantů. Jedním z nich je lykopen, který funguje jako prevence před vznikem cukrovky a srdečních chorob. Obsahuje také velké množství vitaminů a minerálů, které vám dodají potřebnou energii. Nejvíce lidskému organismu prospívá zralý a šťavnatý meloun, který i dobře chutná.

Najděte meloun se symetrickým tvarem

Vodní melouny v obchodech najdete v různých tvarech a velikostech. Plody mohou být kulaté, oválné či podlouhlé, což ničemu nevadí. Klíč k rozeznání zralosti tkví v jeho symetrii. Nevybírejte si melouny s nepravidelnými hrboly, promáčknutím nebo prasklinami. Některé nesrovnalosti mohou znamenat, že mu během pěstování nebyla dopřána dostatečná péče.

Zkontrolujte spodní stranu melounu

Zralý meloun je tmavě zelený a má na spodní straně žlutou skvrnu.  V místě, kde se nachází skvrna, se meloun během pěstování dotýkal země a nedosáhly tam na něj sluneční paprsky. Pokud na vodním melounu skvrnu nenajdete, s vysokou pravděpodobností byl sklizen předčasně a ještě není dostatečně zralý.

Zaměřte svoji pozornost na stopku

Na některých vodních melounech najdete v obchodě stopku, která o jeho zralosti může také hodně napovědět. Stopka spojuje meloun s kořeny a má za úkol meloun vyživovat. V případě, že má zelenou barvu, meloun nebude šťavnatý a sladký, protože v době sklizně potřeboval stále ještě růst. Uschlá stopka napovídá, že již dozrál. Meloun můžete zařadit do svého jídelníčku, i když se snažíte zhubnout. Přečtěte si také, jak si osvojit jednoduchý návyk, který vám usnadní spalování kalorií.

Zaťukejte na meloun a poslouchejte jeho zvuk

Neměli byste do melounu silně bušit. Stačí, když na jeho spodní stranu lehce několikrát poklepete pěstí a pozorně poslouchejte, jaký vydává zvuk. V případě, že se bude jednat o dutý zvuk, meloun je zralý a připravený k snědku. Dále můžete chytit meloun oběma rukama a mírnou silou jej stlačit. Pokud začne maličko praskat, bude sladký a šťavnatý.

Zdroj info: www.healthline.com, www.commonsensehome.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47