Záškuby očí souvisí většinou se stresem a velkou spotřebou kofeinu

 Zdraví 
05. července 2021 10:33 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Záškuby očních víček ve většině případů samy zmizí  Pixabay
Soustředili jste se na nějakou činnost a najednou jste si uvědomili, že vám cuká oko? Nemusíte mít obavy, s nejvyšší pravděpodobností nejde o vážný zdravotní problém. Jedná se totiž o poměrně běžnou záležitost, která někdy v životě potká téměř každého. Jaké jsou příčiny tiků v oku?

Záškuby víček jsou samovolné křeče svalů, vyskytují se u horních i dolních víček. Většinou samy přijdou i odejdou. „Cukání jednoho nebo dvou očních víček obvykle může trvat několik dní i týdnů, což může být velmi frustrující, ale opravdu jde jen zřídkakdy o příznak nějakého onemocnění,“ vysvětluje oftalmolog Julian Perry. Eliminovat tiky v oku můžete, když zjistíte, co je způsobuje. Existuje totiž hned několik spouštěčů, které záškuby vyvolávají.

Namáhání očí

Trávíte většinu dne sledováním počítače, mobilního telefonu nebo televize? Vaše oči dostávají zabrat a nemají téměř žádný prostor k odpočinku. Záškuby očních víček může způsobovat právě velká námaha očí. Spousta lidí během koukání do počítače zapomíná dostatečně často mrkat, z čehož může vzniknout nepříjemný syndrom suchého oka.

Pomoci svému zraku můžete tím, že budete praktikovat pravidlo 20-20-20, čímž obtěžujícím záškubům lze předcházet. Každých dvacet minut se dívejte dvacet vteřin mimo obrazovku elektroniky do dálky dvacet stop (šest metrů).

Velká spotřeba kofeinu

Pití velkého množství kofeinu během dne může vyvolat tiky v oku, protože tělo se v krátkém časovém horizontu zaplní přebytečnou energií. Pokud si všimnete, že vám záškuby nejvíce eskalují během pití kávy, zkuste ji omezit na menší množství. Podle toho zjistíte, zda je kofein skutečná příčina vašeho tiku víček. 

Únava

Častou příčinou škubání víček může být únava. V případě, že každý večer neuléháte do postele ve stejnou hodinu a spíte méně než osm hodin, vězte, že vaše oči i oční víčka trpí. Svými tiky vás upozorňují na to, že nutně potřebují odpočívat. Když nebudete šidit spánek, poděkují vám nejen oči, ale i celé tělo.

Stres

Nadměrný stres tělu škodí. Často o sobě dá vědět v podobě záškubů očních víček. Stresu se někdy nemůže vyhnout nikdo. Pokud vás napětí trápí dlouhodobě, přemýšlejte o změně životního stylu, která vám může pomoci stres alespoň eliminovat na snesitelnější míru. Dodržujte pravidelný spánkový režim, dopřejte svému tělu výživnou stravu a věnujte nějaký čas pohybu. Stres a nespavost můžete zmírnit každodenní pití heřmánku.

Zdroj info: www.allaboutvision.com, www.healthline.com, www.health.clevelandclinic.org.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod