Přírodní triky proti pocení, které mnohým lidem fungují lépe než deodorant

 Zdraví 
30. června 2021 08:16 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zmírnit pocení a zápach jde i přírodní cestou Depositphotos
Léto je pro mnohé obdobím největších radovánek. Vysoké teploty spolu s fyzickou aktivitou značí však jednu nepříjemnost, a to značnou míru pocení. Věděli jste však, že není potřeba za každou cenu používat deodoranty? Ukážeme vám, jak zatočit s nepříjemným pocením přírodní cestou.

Na začátek je potřeba uvést, že pocení je naprosto normální a přirozená fyziologická reakce organismu na zvýšené teploty nebo například na fyzickou aktivitu. A právě odvod tepla odpařováním prostřednictvím ekrinního potu je nezbytně důležitý pro termoregulaci.

Potřeba odlišit ekrinní a apokrinní pocení

Existují celkem dva druhy pocení, které mají na starost buď ekrinní potní žlázy nebo apokrinní potní žlázy. Ty ekrinní se nacházejí po celém těle a jejich funkce je ryze termoregulační, přičemž pot obsahuje z 99 % vodu, je bez zápachu i bezbarvý.

Oproti tomu apokrinní potní žlázy se nachází jen v určitých oblastech, a to v podpaží, ve vlasech a v oblasti genitálií. Aktivovány jsou během puberty a produkují pot, který obsahuje vysoký podíl bílkovin a tuků. Právě tento apokrinní pot stojí za nepříjemným zápachem a případně i zabarvením trička v podpaží.

Přírodní cesty proti pocení

V drogerii je k zakoupení celá řada deodorantů a antiperspirantů, které mají za účel eliminovat zápach potu, a také zmírnit samotné pocení. Samozřejmě účinek není stoprocentní, navíc fungují na bázi hliníkových solí a také obsahují alkohol nebo parabeny.

Proto je mnohem efektivnější a šetrnější volit cestu přírodních přípravků proti pocení, přičemž si je jednoduše můžete připravit vy sami. Výhodou je to, že nebudou dělat problémy ani těm, kteří trpí velmi citlivou pokožkou. Navíc jsou šetrné k životnímu prostředí.

Šalvěj proti nadměrnému pocení

Známá bylina šalvěj lékařská je velmi ceněná v přírodním lékařství. Díky tomu, že obsahuje třísloviny stahující vývody potních žláz, je ideální bylinou ke zmírnění projevů pocení. Velkou výhodou je to, že pomáhá potlačit pocení po celém těle. Navíc má antibakteriální i antiparazitní účinky, a tedy dezinfikuje.

A jak na to? Jednak vyzkoušejte v létě popíjet šalvějový čaj, přičemž by měl být ideálně vlažný nebo úplně studený, aby vám zbytečně nezvyšoval tělesnou teplotu. Stejně tak si můžete připravit šalvějový odvar a sním si potírat celé tělo, zejména pak podpaží a chodidla. Do třetice pak můžete využít rovnou šalvějovou koupel.

Po domácku vyrobený levandulový pudr

Stejně tak jako šalvěj má i levandule mnohostranné využití v přírodním léčitelství a v kosmetice. V souvislosti s nadměrným pocením ji můžete využít ve formě pudru, který zároveň také bojuje proti nepříjemnému zápachu.

Příprava je velmi jednoduchá. Postačí vám obyčejný kukuřičný škrob, který smícháte s rozdrcenými kvítky levandule a zakapete pár kapkami levandulové esence. Poté nechte alespoň den odležet a následně můžete použít jako pudr, který naneste na místa, kde se nejvíce potíte. Dále čtěte: Natrhejte si černý bez a využijte jej při horečce, migrénách a dalších zdravotních potížích.

Zdroj info: The Science of SweatPerspirationChemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve