Vykoupejte se v soli. Detoxikuje tělo a zbaví vás mnohých zdravotních obtíží

 Zdraví 
29. září 2018 17:34 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Jako přísada do koupele je sůl velmi cennou surovinou Depositphotos
Sůl ve velkých dávkách pro naše tělo zdravá není. To však neplatí v případě, že si ji nasypeme do vany a vykoupeme se v ní. To nás naopak dokonale uvolní a pomůže detoxikovat naše tělo.

Není nad to se po náročném pracovním dni naložit do horké vany. A když v ní navíc bude voňavá sůl s ozdravnými účinky na naše tělo, pak je představa absolutně dokonalá. Taková koupel je pak nejen léčivá, ale také uklidňující a relaxační. Připravte si ji doma za pár korun a užijte si maximální relax.

Nejlepší druhy soli

K mání je nepřeberné množství druhů soli a je jen na nás, jakou zvolíme. Jediná opravdu nevhodná je klasická jedlá sůl. Většinou je průmyslově zpracovaná a chybí jí spoustu důležitých a cenných látek. Rozhlédněte se raději po kvalitnějších druzích soli, je jich na trhu hodně.

Sůl z Mrtvého moře

Obsahuje nejvyšší množství minerálů, je proto vhodná pro veškeré léčebné kúry. Tato sůl působí blahodárně na nejrůznější kožní onemocnění. S úspěchem se s ní léčí mnoho pacientů s lupénkou, dokáže však vyléčit i ekzémy či kožní defekty. Také je vhodná při revmatických a artritických potížích.

Koupel s mořskou solí léčí dýchací potíže, astma i srdečně-cévní onemocnění. Sůl působí příznivě na bolesti zad, svalů a kloubů. Stimuluje cirkulaci krve a regeneruje pokožku. V lázni je třeba pobýt alespoň 15-25 minut. Během této doby kůže vstřebá veškeré minerální složky.

Himálajská sůl

Používá se převážně jako koupelová, ale v obchodech s kořením nebo se zdravou výživou se dá sehnat v solném mlýnku na dochucování jídel. Tento druh soli je starý už 250 miliónů let a je jedinečně čistý. Růžový odstín má díky přítomnosti oxidu železa a hojnému obsahu minerálů (vápník, draslík, hořčík, železo, zinek, mangan, stopové množství jódu), které jsou pro tělo velmi snadno vstřebatelné, protože jsou přítomny v takzvané koloidní formě (mají vzájemně propojenou strukturu, usnadňující jejich absorbci).

Růžová sůl je výborným prostředkem proti astmatu a alergiím. Má jedinečnou schopnost uvolňovat zahuštěné sekrety z plic a zastavovat nadměrnou vodnatou sekreci hlenu z nosu.

Připravte si voňavou koupel

Vyberte si nějakou bylinu a přidejte k soli, čeká vás pak jedinečný zážitek. Vždy je třeba však vybrat takovou, která se nejvíce hodí k našemu aktuálnímu zdravotnímu stavu, a to jak fyzickému, tak psychickému. Byliny do koupele se pochopitelně mohou i míchat. Ale buďte opatrní, abyste je zbytečně nepřekombinovali.

Doporučujeme začínat vždy s jednou bylinou. Příprava je pak následující. Pro jednu koupel připravte dva hrnky soli a do nich zamíchejte cca 10 g sušené byliny. Obojí dejte do větší nádoby a důkladně promíchejte. Můžete přidat i několik kapek vybraného éterického oleje.

Nejlepší přísady do solí

Levandule

Působí nejen na relaxaci, ale také přispívá ke klidnému spánku a celkovému zklidnění organismu, zvláště při nervovém vypětí, depresích a každodenních stresech. Neméně významná je i při bolestech kloubů a svalů a celkově tonizuje organismus. Používá se již po staletí při různých chřipkových onemocněních a nachlazeních.

Růže

Používají se jak poupata květů, tak i okvětní plátky. Jde o typicky „ženskou“ bylinu, což ale nevylučuje její použití pro muže. Růže však především harmonizuje ženskou psychiku, srovnává menstruaci, je skvělým pomocníkem při ženských problémech i v období menopauzy. Je to silné přírodní antidepresivum. Také posiluje vnitřní orgány. Podobné účinky má i meduňka.

Jehličnany

Regenerují svaly po náročném pracovním dni. Zatímco na ženy může jejich vůně působit příliš aromaticky a „tvrdě“, pro muže je maximálně uklidňující. Jehličnanová koupel se solí je skvělá na problémy s horními cestami dýchacími. Velmi podobné účinky má i tymián. Pro ještě silnější účinek můžete do koupele přidat vybrané oleje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47