Dětská koloběžka se osvědčí ve městě i v terénu. Je ale třeba vybrat tu správnou

 Děti 
28. září 2018 17:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti jízdu na koloběžce milují Depositphotos
Koloběžky jsou mezi dětmi čím dál více v oblibě. Obvykle si pořizují městské koloběžky, se kterými jezdí třeba před domem nebo ve skate parku. Do popředí se ale začínají dostávat i turistické koloběžky, na kterých pak děti vyrážejí s rodiči na delší výlety po cyklostezkách. Poradíme, jak dětskou koloběžku nejlépe vybrat.

Pokud vaše dítě zatouží po koloběžce, pobavte se s ním o tom, kde a jak ji hodlá využít. Jiný typ je třeba vybrat pro městské ježdění a jiný v případě, že bude dítě na koloběžce vyrážet na cyklostezku či do přírody.

V prvním případě jsou nejvhodnější takzvané street koloběžky s malými až středními polyuretanovými kolečky. Jsou snadno ovladatelné, lehké a obvykle umožňují i provádění různých triků. V druhém případě je třeba se poohlédnout po turistické koloběžce s velkými nafukovacími koly (16 až 20“, větší se dětem už hůře ovládají). Tyto koloběžky umožňují pohodlnou a rychlou jídzu na delší vzdálenosti.

Vybrat ale jen vhodnou kategorii koloběžky nestačí. Důležitá je také nosnost, velikost, možnost nastavení řídítek a složení celé koloběžky, typ brzd, materiál rámu a celková kvalita provedení.

Nosnost koloběžky

Nosnost koloběžky je důležité nepodcenit. Počítejte s tím, že dítě rychle roste a jeho váha se tak mění. Proto vždy vybírejte koloběžku, jejíž nosnost je vyšší než hmotnost dítěte.

Pokud má váš potomek zálusk jezdit s koloběžkou i do skate parku a zkoušet tam různé triky, je třeba mít v nosnosti ještě větší rezervu. Při dopadech po skocích je totiž okamžité zatížení koloběžky větší než hmotnost jezdce.

Co se týká nosnosti, dejte si pozor hlavně na levné plastové modely. U kvalitních hliníkových, ocelových nebo dokonce karbonových strojů budete mít ve většině případů v nosnosti dostatečnou rezervu.

Při vybírání té správné koloběžky mějte také na paměti, že nestačí jen to, aby koloběžka unesla dítě, ale je nutné, aby zároveň dítě bylo schopné unést koloběžku. Je tedy dobré, když je koloběžka lehká, ale zároveň dostatečně pevná, což některé plastové modely splňovat nemusejí. Výhodou lehkých koloběžek je i fakt, že se lépe ovládá při jízdě.

Správná velikost

Aby se dítě na koloběžce cítilo pohodlně a hlavně bezpečně, musí mít správnou velikost. A jak to poznat? Řídítka by měla dítěti sahat asi ke kyčlím. Pokud budou níž, musí se dítě moc ohýbat, což vede k nepohodlí a přetěžování zad. Příliš vysoko položená řídítka dítěti výrazně ztěžují ovládání koloběžky.

Kvalitnější modely umožňují nastavit výšku řídítek, což znamená nejen možnost doladit výšku přesně podle potřeb dítěte, ale koloběžka také dítěti déle vydrží.

Nezapomeňte zkontrolovat také výšku stupátka od země. Pokud dítě stojí příliš vysoko, zbytečně se při jízdě namáhá - musí při každém odrazu hodně pokrčit stojnou nohu. S moc nízkým stupátkem se zase hůř přejíždějí nerovnosti a překážky. Ideálně by mělo být stupátko ve výšce 5 až 6 cm od země.

Skládací konstrukce

Pokud pořizujete městskou koloběžku nebo koloběžku pro malé děti, zřejmě oceníte skládací konstrukci. Děti díky této funkci mohou koloběžku snadno převážet třeba v MHD, mohou na ní jezdit do školy a pak ji jednoduše schovat v šatně nebo ji bez problémů ve složeném stavu dáte do koše pod kočárkem, když už bude malé dítko z jízdy unavené.

Brzdy jsou důležité

Městské koloběžky bývají vybaveny zadní nášlapnou brzdou, která je pro způsob jejich užívání zcela dostačující. Turistické koloběžky pak mají brzdy čelisťové (V-brzdy), nebo kotoučové.

Pro běžné používání stačí brzdy čelisťové, zatímco účinnější, ale dražší “kotoučovky” se používají spíše pro závodní použití, nebo u strojů pro ježdění v náročném horském terénu, kde je třeba ubrzdit i pořádné kopce.

Na kolečkách záleží 

U plných polyuretanových koleček městských koloběžek hraje roli tvrdost - čím tvrdší kolečka, tím odolnější a rychlejší, ovšem méně stabilní a pohodlná. Také hůře drží v zatáčkách.

U turistických modelů koloběžek s klasickými nafukovacími zapletenými koly platí, že větší kola nabízejí snazší jízdu s lepší setrvačností a lepším přejížděním překážek. U dětských koloběžek by ovšem průměr ráfků neměl přesahovat 20”, protože větší kola jsou už pro děti špatně ovladatelná.

Materiál rámu

Dětské koloběžky jsou nejčastěji plastové, ocelové, hliníkové nebo karbonové. V případě některých plastových modelů se ovšem může stát, že koloběžka nemá dostatečnou nosnost a také tuhost, při jízdě se kroutí a prohýbá. Šetřit za každou cenu se rozhodně nevyplatí.

Ocelové koloběžky vynikají pevností, odolností a vysokou nosností. Bývají ale těžší, což ne všem dětem musí vyhovovat.

Nejčastěji používaným materiálem pro dětské koloběžky je hliník, který poskytuje dostatečnou tuhost při zachování nízké hmotnosti. Předčí ho snad jen karbon - za tento materiál si ale připlatíte.

Při nákupu si nezapomeňte všímat i celkové kvality provedení a použitých komponent. Důležité například je, aby z koloběžky nikde nevyčnívalo nic, o co by se dítě mohlo zranit. Všechny šrouby by měly být zapuštěné, spoje hladce zabroušené, řídítka opatřená pěnovou krytkou apod.

Nezapomeňte na helmu

Stejně jako u cyklistiky platí, že by děti nikdy neměly na koloběžku vyrazit bez kvalitní cyklistické helmy. Nic se nezkazí ani použitím dalších chráničů, například loketních a kolenních ze sady na in-line bruslení. Helmu je nutné mít nejen při jízdě na kole či koloběžce, ale i při jízdě na lyžích. O výběru dětské lyžařské helmy jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve