Víte, proč je olivový olej tak zdravý a který si vybrat?

 Zdraví 
15. října 2018 09:39 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Olivový olej by neměl v jídelníčku chybět ani jeden den Shutterstock
V různých článcích se dočteme, že máme používat olivový olej. Při pohledu do polic obchodů však ztrácíme jistotu. Má smysl kupovat za drahé peníze olivový olej, když můžu mít litr slunečnicového za pár korun?

Rozhodně se nedá říct, že bychom neměli konzumovat různé druhy olejů. Slunečnicový a řepkový k nim patří a jsou momenty, kdy je jejich použití na místě. Rozhodně bychom ale neměli zapomínat na olej olivový, který má zcela jiné složení a pro naše tělo představuje důležitý prostředek k udržování zdraví.

Typy olivového oleje

Na trhu se můžeme setkat s různými typy olivového oleje. Nejkvalitnější oleje jsou označeny jako „extra virgin“. Lisují se při teplotách do 50 stupňů z celých oliv. Jestliže obsahuje olej více volných mastných kyselin, nese označení „virgin“. A konečně olivové oleje získávané ze zbytků po produkci toho nejkvalitnějšího oleje se označují jako oleje rafinované. Protože se lisují za vyšších teplot, přicházejí o látky, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. Nejsou tedy špatné, lze je používat, mohou se někdy lépe hodit na smažení, protože nemají výraznou chuť, ale nečekejte od nich pozitivní účinky na zdraví.

Zdravotní benefity

Extra panenský olivový olej má celou škálu účinků na naše zdraví. Jestliže ho zařadíme na svůj jídelníček a pravidelně ho konzumujeme třeba ve formě zálivky na zeleninový salát, nebo když přidáme do hotového pokrmu trochu olivového oleje pro lepší chuť, prospějeme našich cévám. Způsobí to obsah vitaminů A, D, E, K a samozřejmě vysoký obsah různých antioxidantů. Tato kombinace významně omezuje usazování plátů na vnitřních stěnách našich cév. Snižujeme si tak riziko infarktu a mozkové mrtvice. Konzumace tohoto oleje přispívá k lepšímu zdraví národů kolem Středozemního moře, kde se olivy pěstují a ve velkém používají. Více informací o infarktu můžete najít v článku zde.

Stav cév ale není jedinou výhodou používání panenského olivového oleje. Tento olej má i méně kalorií. Hodí se tedy pro všechny, kdo potřebují nějaké to kilo shodit a také pro ty, kdo si musí obzvlášť hlídat přísun energie – jde zejména o diabetiky.

Použití

Olivový olej je jednoznačně jednička ve studené kuchyni. Má výbornou osvěžující chuť a mnoha salátům a jiným pokrmům dodá neuvěřitelnou chuť. Hodí se i do teplé kuchyně, ale nesmí se používat při teplotách vyšších než 180 až 220 stupňů. I v tom ale převyšuje některé jiné tuky. Třeba máslo se přepaluje už při 110 stupních a slunečnicový olej při 170 stupních.

Na barvě záleží

Nejde o barvu oleje. Ta se sice mění podle toho, zda jde o olej extra panenský či rafinovaný. Důležitá je barva sklenice, ve které olej nakupujete. Tmavá sklenice dává oleji větší šanci podržet si kvalitní látky, které jsou prospěšné našemu zdraví. Olej byste měli skladovat na temném a chladnějším místě. Bude-li ale okolní teplota příliš nízká, olej začne tuhnout a stane se nepoužitelný, protože ho z láhve nevylijete. Při nákupu nešetřete a také se dívejte na datum výroby. Čím čerstvější olej bude, tím lépe pro vaše zdraví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008