Priessnitzovy zábaly na bolavý krk fungují, musíte je ale dělat správně

 Zdraví 
21. listopadu 2017 10:14 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Bolest krku lze zmírnit Priessnitzovým zábalem Internet
Priessnitzův zábal je skvělá přírodní cesta, jak se zbavit úmorného kašle, bolesti v krku nebo teplot. Jeho zdárný účinek je ale podmíněn jednou základní věcí - musíte ho provést správně. Když v postupu cokoliv změníte, na vyléčení můžete čekat marně.

Priessnitzovy obklady vymyslel Vinzenz Priessnitz, zakladatel vodoléčby. Díky němu se vodoléčebné procedury rozšířily po celé Evropě. Zábaly, které nesou jeho jméno, běžně svým pacientům doporučují i praktičtí lékaři. Přesto se najde řada těch, kteří o účincích Priessnitzových zábalů pochybují a považují je za babskou radu. Jenže tyto obklady skutečně zabírají, musejí se ale dělat správně.

K čemu je dobrý Priessnitzův obklad

Jde o studený zapařovací obklad, který se přikládá lokálně na postižené místo s cílem dosáhnout zvýšeného prokrvení.

Používá se při řadě nemocí - angíně, nachlazení, laryngitidě, horečce (nad 38 stupňů Celsia), na hrudník při suchém dráždivém kašli, na klouby při revmatických obtížích, k relaxaci kosterního svalstva a při dalších příležitostech. O tom, jak s bolestí krku zatočit přírodní cestou, jsme psali i zde.

Přikládá se tak nejen na krk, ale i na klouby (koleno, rameno, loket...). Pomáhá při léčbě onemocněních těchto kloubů, zmírňuje bolest, uvolňuje hypertonus svalstva kolem kloubu, také pomáhá při léčbě zánětlivých procesů v kloubních strukturách, šlachách a úponech svalů.

Zábal také zlepšuje cirkulaci (například při trombózách), dobře funguje na podkožní hematomy (modřiny) a otoky (rychlejší vstřebávání), na uvolnění svalového napětí či výrony kloubů nebo pohmoždění svalů.

Je to léty prověřená procedura, která vede ke zlepšení prokrvení v místě působení a tím ke zrychlení hojivých procesů v těle.

Jak Priessnitzův obklad připravit

Na kůži nejdříve přiložte látku namočenou ve studené vodě a přitiskněte ji tak, aby dobře přiléhala. Na ni přiložte nepromokavou vrstvu, například igelit, který musí mokrou látku všemi směry přesahovat. Díky němu dojde k zapaření. Poslední vrstvu tvoří suchá látka, například šála nebo šátek.

Zábal nechte působit po dobu 30 až 60 minut. Pro intenzivní terapii je možné provádět 2× denně.

Obecně platí, že při aplikaci Priessnitzova obkladu je třeba dbát hlavně na to, aby byl nejdéle po třech hodinách odstraněn, někteří uvádějí, že stačí 45 až 60 minut. V některých případech se nesmí používat - samozřejmě neměl by se přikládat na místa infikovaná, záněty, špatně se hojící rány, kožní nemoci typu ekzém a tak podobně. V případě malých dětí je třeba se o jeho aplikaci nejprve poradit s lékařem.

Jak obklad funguje

  • Obklad účinkuje ve třech fázích. Pod obkladem nejprve dojde k hypotermii, teplota se sníží. Toto trvá přibližně dvě až tři minuty a dochází k vazokonstrikci (zúžení) cév.
  • Poté se teplota stabilizuje a vazokonstrikce se mění na vazodilataci (rozšíření cév). Tato fáze se nazývá izotermická a měla by trvat přibližně 30 až 40 minut.
  • Nakonec dochází ke zvýšení teploty a v místě působení vzniká přehřátí. Nastává lokální vazodilatace. Tato hypertemická fáze by měla trvat 60 až 80 minut.
  • Obklad by se měl sundat po dvou, nejdéle třech hodinách. Pokud by se měl používat opakovaně, je třeba dodržet tří až čtyřhodinovou přestávku.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47