Jak poznat blížící se menopauzu a jak toto období zvládnout

 Zdraví 
23. listopadu 2018 18:20 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Menopauzu ovlivňuje zdravotní stav i genetika Shutterstock
Věk, kdy se žena dostane do tzv. přechodu, se liší. V některých rodinách se dědí sklon k brzké menopauze a přechod se objeví dříve, než žena doufá. Liší se i jeho projevy. Jen málokdy jde ale o projevy příjemné pro ženu i její okolí. Máme zajímavé informace, které vám mohou pomoci.

I když je žena na hormonální výkyvy zvyklá, protože ji provázely každý měsíc, přece jen klimaktérium je něco jiného. Jde o dlouhý proces a je spojený s tolika špatnými zkušenostmi, že se nelze divit tomu, že se na něho žádná žena netěší. Přesto je třeba ho zvládnout.

Příčiny

Vzhledem k věku se utlumuje funkce vaječníků a spolu s tím klesá hladina estrogenu a progesteronu, tedy ženských pohlavních hormonů. Nástup tohoto děje je dán individuálně. Určitě hraje roli dědičnost, rasa, ale také to, kde dotyčná žena žije. Vedle tohoto přirozeného procesu, který souvisí se stárnutím, dochází také k rychlému nástupu klimaktéria po operativním odstranění vaječníků.

Projevy

Existuje celá řada známek toho, že přichází klimaktérium. Menstruace začíná být kratší a slabší, občas se nedostaví a stává se stále více nepravidelnou. Může zmizet úplně a třeba po roce se výjimečně objevit. To by samo o sobě nebylo nepříjemné, ale bohužel se dostavuje mnoho pocitů, které jsou velmi obtěžující. Velmi často jde o návaly horka, pocení, nespavost, deprese, náladovost, podrážděnost, výbuchy vzteku a výčitek. U některých žen se objevují závratě, nesoustředěnost.

Snížená hladina hormonů má za následek i změnu fungování těla ženy. Méně se hydratuje pokožka, a proto se začínají více tvořit vrásky. Dochází k osteoporóze, k přibírání váhy. S tím zase souvisí zvyšující se cholesterol a rizika onemocnění srdce. Začíná to obvykle vysokým tlakem, ale mohou se dostavit i další komplikace. Velmi nepříjemná je také močová inkontinence a podstatně vyšší riziko zánětu močových cest. Klimaktérium nastává obvykle mezi 45. a 50. rokem věku ženy.

Komplikace vztahů

Hodně nepříjemná je komplikace vztahů, ve kterých žena žije. Změn si nejprve všímá nejbližší rodina a později se může všechno přenést i do širšího okolí. Lidé v okolí ženy s nástupem klimaktéria si musí častěji vyslechnout různé výčitky a stížnosti. Manžel bývá ten špatný, který může za všechny neúspěchy. Nezřídka se stává, že právě v tomto období se muž rozhodne pro milenku, protože neumí dál snášet nálady své ženy. Umocňuje to i skutečnost, že manželka už nemá zájem o sexuální život a odmítá i takové aktivity, jako jsou společné výlety, divadla a další příjemné chvíle, které společný vztah utužují.

Řešení

Myšlenka nahradit hormony, které chybí, je sice logická, ale bohužel ne zcela funkční. Hormony dodávané tělu zvnějšku nepůsobí vždy dobře a často s sebou nesou různé komplikace. Někdy dojde k prudkému zvýšení tlaku, ale často to nesou těžko játra, která jsou velmi zatížena.

Dobrým řešením mohou být proto bylinky, které sice nepůsobí tak razantně, ale při dlouhodobém užívání mohou vykonat spoustu dobrého. Používejte kontryhel, hluchavku, jetel, meduňku, ploštičník. Vždy v závislosti na tom, které potíže dominují. Zejména kontryhel se doporučuje k celoživotnímu užívání, protože upravuje průběh menstruace a zmírňuje premenstruační syndrom. Díky kontryhelu se řeší velká škála gynekologických obtíží. Dokáže ovlivnit i pocení, nervozitu, úzkost a nespavost. Skvělým doplňkem pro lepší život je i čaj Puerh, který má řadu výborných účinků.

Žena v klimaktériu by se měla přece jen „vyhecovat“ sama k určitým aktivitám. Cvičení, procházky, jóga, pohyb nejrůznějšího druhu působí velmi dobře a poskytuje známé hormony štěstí, které také pomohou mírnit obtíže spojené s klimaktériem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008