Udělejte dětem sirup z trnek. Je plný vitaminů a posílí jejich imunitu

 Zdraví 
21. listopadu 2018 06:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Udělejte dětem sirup, který je nabije imunitou a energií Shutterstock
Jsou vaše děti často nemocné? Zkuste jim dát trnkový sirup. Vyrobit si jej můžete i doma. Dodá nejenom zdraví, ale i sílu. Tyto maličké peckovice jsou plné vitaminů.

Nepleťte si trnky s klasickými švestkami. Trnky sice svou chutí, barvou, vůní i vzhledem připomínají švestky, ale ve skutečnosti jsou především plné trpkých svíravých tříslovin, kyselin a vitaminů. Navíc, většina těchto cenných léčivých látek se nejlépe uvolní až poté, co plody přejdou mrazem. To hezky zesládnou a zmírní se typická trpká chuť. To jsou pak ty pravé sladké trnky na mlsání a další zpracování.

Nabité plody céčkem

Trnky obsahují obrovské množství vitaminu C a B, karotenoidy, vápník, hořčík, draslík a celou řadu dalších bioaktivních látek s léčivými účinky na lidský organismus. Plody bývaly velmi jemným, avšak osvědčeným prostředkem proti průjmům, žaludečním a močovým potížím i nevolnostem, únavě, na čištění krve a při zánětech všeho druhu. Dobře působí i na pleť postiženou akné nebo zánětlivými ložisky či špatně hojícími se ránami, a to ve formě obkladů. Z plodů lze připravit také čaj, který se využívá jako kloktadlo, a také jako podpůrný nápoj při infekčních onemocněních. Z trnek lze vyrobit i víno, likér a hlavně báječně chutnající sirup.

Sirup plný energie

Trnkový sirup si prostě zamilujete, a obzvláště vaše děti. Jeho účinky jsou totiž široké. Podporuje regeneraci organismu po nemoci, je tedy ideální pro rekonvalescenty a často nemocné děti. Posiluje organismus nejenom preventivně, ale hlavně dodává sílu po náročných fyzických i psychických výkonech, ať už jde o školu, operaci či náročný sportovní kroužek.

Trnkový sirup, krok za krokem

Sirup z těchto modrých peckovin si můžete koupit, ale snadno jej připravíte i doma. V první řadě si nasbírejte trnky. Právě teď je na to vhodná doba, protože už přešly mrazem. I s pecičkami je zalijte malým množstvím vody a přidejte třtinový cukr. To vše v poměru 1 : 1 s trnkami. Tuto směs vařte asi hodinu na mírném ohni a čas od času je promačkejte. Nakonec přidejte citronovou šťávu dle vlastní chuti. Sirup pak nalijte do skleniček a skladujte v temnu a chladu. Podobně snadno jako z trnek si můžete doma připravit další léčivý elixír, a to z rakytníku. Návod, jak na to, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve